Свързани новини

12.09.2016 09:30

България за смях пред света: Сменяме Бокова с Кристалинка

Видян 2316 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Утре правителството вероятно ще реши окончателно на извънредно заседание изникналия през уикенда казус със смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Всички медии от кръга на олигарсите Огнян Донев и Иво Прокопиев изригнаха, че Кристалина Георгиева ще влезе в конкурса вместо Ирина Бокова. Не е тайна, че тя бе взета от Световната банка и бе катапултирана за еврокомисар на България именно от тях и покровителката им Цветелина Бориславова.



До редакционното приключване на брой премиерът Борисов, от когото смяната зависи, не коментира. В логиката и в журналистиката това е равнозначно на потвърждение. Многозначително изявление на началника на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – Мартин Зелмайер, допълнително подхрани очакванията, че еврокомисарят Кристалина Георгиева ще замени Ирина Бокова като кадидат на България за поста генерален секретар на ООН, предаде БНР.



Мечтателите обаче забравят, че Ирина Бокова, ако не стане шеф на ООН, още 2 години ще бъде генерален директор на ЮНЕСКО. Доста е невероятно да се предположи, че светът ще допусне и другата най-влиятелна планетарна организация – Обединените нации, да бъде оглавена от българка.
Още повече, Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и може да налага вето над всичко, което се решава там, обяви, че не подкрепя Георгиева, за която всички знаят, че въпреки подозренията за свързано с Държавна сигурност минало, които тя никога не е отричала, се води американско протеже. Китай винаги гласува с Русия.  А МВнР в Москва обяви, че е против КриСталинка.



За да се сбъдне мечтата на Кристалина и кръга Капитал, така че тя да заеме поста в Ню Йорк, а на нейното еврокомисарско място в Брюксел да седне джобният президент на Прокопиев, Донев и Бориславова – Росен Плевнелиев, е необходимо Бокова не само да се откаже от надпреварата, в която все още е официалният номиниран от България, но и да подаде оставка от директорството на ЮНЕСКО. Освен това, се налага да убеди подкрепящите я Русия, Китай и Франция, към които досега се числеше и Германия, да гласуват за Георгиева. Предвид мръсната кампания срещу Ирина през последните месеци, това изглежда невъзможно.
Все пак някои наблюдатели очакват, че ако ГЕРБ й предложи мястото на президент на България, тя би могла да склони. Което обаче би било твърде странно, тъй като Бокова през 1996 г. беше кандидат за вицепрезидент на БСП и загуби изборите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец