Свързани новини

01.09.2016 09:30

Хаос в Бразилия след свалянето на Русеф

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мишел Темер положи клетва като президент на Бразилия. Това стана, след като Сенатът отстрани окончателно от длъжност Дилма Русеф по обвинение, че е манипулирала предизборно държавния бюджет. По улиците излязоха хиляди в нейна подкрепа, а Венецуела, Боливия и Еквадор отзоваха посланиците си.


Темер изпълняваше длъжността още от временното отстраняване на Дилма Русеф през май. Снощното решение за импийчмънт означава, че той ще довърши мандата й до 1 януари 2019 година. Темер определи като своя основна задача преодоляването на фискалната криза и 11-процентната безработица. За целта той планира приватизация на държавни активи, ограничаване на публичните разходи и реформиране на пенсионната и осигурителната система.


Това, което може да попречи на Темер, е продължаващият корупционен скандал около държавната петролна компания „Петробраз“ и съпротивата на сваления президент.


Русеф се зарече да оспори решението на сенаторите пред съда.


Те смятат, че са ни победили, но грешат. Ще срещнат най-твърдата, най-неуморната и най-енергична опозиция, която едно правителство на преврата може да срещне, каза сваленият от власт президент на Бразилия.


Тя повтори, че е жертва на преврат, и предупреди, че извършителите му ще отменят социалните програми, благодарение на които милиони бразилци се спасиха от бедността през последните години.


Отстраняването на Дилма Русеф от властта доведе до масови акции на протест в редица бразилски градове дипломатически разрив в Южна Америка. По улиците са както привържениците, така и противниците й. В Сао Пауло участниците в демонстрациите против импийчмънта влязоха в сблъсък с полицията, която е употребила сълзотворен газ. В отговор към полицаите полетяха камъни, бутилки със запалителна течност и дори самоделни бомби.


Протестиращите разбиха офис на банка, след което блокираха път с чували с боклук и ги запалиха.


Венецуела, Еквадор и Боливия подкрепиха тезата на Русеф, че е жертва на държавен преврат, и отзоваха посланиците си от Бразилия. Новата бразилска администрация отвърна със същата мярка.


Външният министър Жозе Сера заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро все още държи политически затворници и няма моралното право да критикува демокрацията в страната му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и