05.07.2016 16:42

Кунева подгони служители на дирекция Структурни фондове в МОН

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Дава на прокурор докладите за проектите със свързани лица и учителката от 125 СОУ хваната в конфликт на интереси
„Сигналите за нередности са изключително важни, ще приемаме и занапред и ще правим проверки, защото целта е M    ОН да се управлява прозрачно, с висока дисциплина и ред”, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на представянето на резултатите от трите вътрешни проверки, стартирани след сигнали на неправителствени организации и медии. Два от докладите ще бъдат дадени на прокуратурата.



   Първата проверка е за цялостния корупционен риск в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), започнала заради сигнал, че експертът по математика от центъра Мадлен Христова преподава в VII клас, въпреки че не следва да прави това. Проверката недвусмислено е потвърдила сигнала и е установила конфликт на интереси. Причната за това е, че Христова е била както класен ръководител на седмокласници по време на втория срок след напускане на титуляра, така и е водила свободноизбираема подготовка – школа по математика на учениците от V до VII клас. Христова е сключила договора си с училището месец преди да уведоми първоначалния си работодател – ЦКОКУО, като изрично е заявила през октомври 2015 г, че ще преподава само на V клас. Проверката е установила и информация за нерегламентирана апробация на изпитни задачи.



  Вторият доклад, който ще бъде предаден на прокуратурата, е този за идентичните проекти по процедурата Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение по ОП Наука и образование за интелигентен растеж. Ведомството започна проверка след сигнал на Национална мрежа за децата. Тя установи, че трите сдружения кандидатствали с идентични проекти за едни и същи детски градини са създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване. Те са на един адрес и с едни и същи лица в управителните си съвети. Това показва, че има нарушения на поне два принципа - на избягването на двойно финансиране и неналичието на свързани лица. Докладът установява и проблеми с финансовата обосновка на трите проекта, както и нередности в процеса на оценяването.
Кунева съобщи, че вече е подписала одитния доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата. Тя обясни, че това се налага не само заради необходимостта от изчистване на всякакви съмнения, но и защото става дума за трети лица, извън служителите на МОН. „Искаме да знаем има ли схема в и извън министерството, дали става дума за пропуски, което изисква да затегнем реда или става въпрос за нещо по-сериозно - все пак говорим за 1,5 млн. лева“, каза Кунева. Ще се извърши и допълнителна проверка дали предложенията на помощник-оценителите за корекции в посока оптимизация на проектите са взети предвид.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец