17.05.2016 17:43

В 9 марки сирене на пазара е открито палмово масло или сухо мляко

Видян 2086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Драстични нарушения при производството на някои марки сирена и съответно занижено качество на продуктите, е открила при тестове асоциацията Активни потребители, съобщи председателят на асоциацията Богомил Николов, цитиран от бТВ. Той ще сезира Комисията за защита на потребителите (КЗК). От асоциацията са тествали 36 марки сирена. Подходите за фалшифициране са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.



От таблицата, публикувана под данните от изследването в сайта на Активни потребители, става ясно, че в 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини - това са сирене с доставчик Ипекс груп, Сибила, производител Сирма приста, дистрибутор Лъки 2003 ООД, СВА - КОМЕ ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар. Първите четири сирена са купени в Кауфланд, а СВА КОМЕ в магазините СВА.



Високо съдържание на вода е открито в Милки груп био ЕАД -  Хасково (Кауфланд), в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик "Клас фуд" (Кауфланд).



При останалите 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.