Свързани новини

07.12.2015 13:22

Кризата с Русия може да коства на Турция около 9 млрд. долара

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Според най-лошия сценарий, настоящото рязко влошаване на отношенията на Турция с Русия може да коства на турската икономика около 9 млрд. долара и това ще доведе до отнемане на 0,4% от растежа на брутния вътрешен продукт на страната, заяви в понеделник турският вицепремиер Мехмeт Шимшек, предаде БНР.


Шимшек, който беше назначен и за нов икономически министър заяви, че правителството може да предприеме "коригиращи стъпки" относно плановете за увеличаване на минималната работна заплата.


Вицепремиерът също така посочи, че икономиката на Турция ще нарасне с 3,0% до 3,5% през настоящата година и има вероятност за ускоряване на растежа до и малко над 4% през 2016-а година, като в същото време той подчерта, че дефицитът по текущата сметка се е понижил по-бързо от очакваното и ще достигне около 4,7% от БВП.


Подобен анализ представи и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според който наложените от Москва санкции спрямо Истанбул ще свият турският икономически растеж с между 0,3% и 0,7%, докато влиянието от санкциите върху самата Русия вероятно ще бъде по-ограничено.


ЕБВР посочи, че тези нови прогнози са при положение, че руските санкции останат в сила за по-продължителен период. Според предходните прогнози на банката от ноември, БВП на Турция ще нарасне с 2,8% през следващата година. Банката също така добави, че най-сериозно негативно въздействие от руските санкции ще претърпи турската туристическа индустрия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.