Свързани новини

24.11.2015 15:11

Турция се опитва да постави НАТО в служба на ИДИЛ

Видян 2348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


  На територията на сирийската провинция Латакия, в резултат на обстрел е бил свален руски самолет Су-24, съобщи Министерството на отбраната на Русия.


Самолетът е бил на 6000 метра височина, като инцидентът се е случил по време на наземни боеве между силите на президента Башар Асад и джихадистите. От ведомството допълват, че по време на полета „самолетът се е намирал изключително над територията на Сирия”. „Това е фиксирано с обективни средства за контрол”, добавят от МО. Според Асошиейтед прес представители на сирийската опозиция са обявили, че са заловили и разстреляли пилотите от сваления руски Су-24. Малко по-късно опозицията е свалила и руски хеликоптер, изпратен да търси пилотите.


В същото време, турският премиер Ахмет Давутоглу е наредил външното министерство да проведе консултации с НАТО и ООН по повод на инцидента. От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че свалянето на самолета е удар в гърба.


Изявлението му стана по време на среща с йорданския крал Абдула II в Сочи, предаде RT.  „Това събитие е извън борбата с тероризма. Разбира се, нашите военни в Сирия водят героична борба с джихадистите. Днешната загуба е удар в гърба, който ни нанесоха помагачите на терористите. По друг начин не мога да квалифицирам случилото се“, заяви руският държавен глава. "Вместо незабавно Турция да се обърне към нас, тя се е обърнала към партньорите си от НАТО, за да обсъжда въпроса с инцидента, все едно ние сме свалили турски самолет, а не те наш", коментира още Путин.


Президентът на Русия смята, че инцидентът ще има сериозни последици за руско-турските отношения. „Това е признак, че Турция се опитва да постави НАТО в служба на терористична организация Ислямска държава", отбеляза държавният глава на Русия. Ние, разбира се, ще анализираме внимателно всичко, което се е случило, и ще вземем нужните мерки, допълва той. По думите му изтребителят е бил свален от ракета "въздух-въздух" от турските ВВС с помощта на изтребител F-16.


Путин отбеляза, че руският самолет се е намирал на 1 км. от турската граница над територията на Сирия и не е пресичал държавната граница на Турция. „Ние отдавна сме забелязали факта, че на територията на Турция има голямо количество петрол и петролни продукти от завладените от ИДИЛ територии. Оттук и голямата парична подкрепа за групировките“, разкри Путин. Припомняме, че през последните дни зачестиха атаките срещу Русия в Сирия. В понеделник трима руски репортери бяха ранени от противотанков снаряд. Те се намирали в контролиран от „демократичната опозиция“ район.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион