07.09.2015 10:03

Национална стратегия за общественото здраве поиска д-р Ковачка от Петър Москов

Видян 1267 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на петъчния парламентарен контрол д-р Красимира Ковачка се обърна с въпрос към министър Москов за дейностите, които ще предприеме министерството и правителството като цяло по отношение наличието на изкуствените транс мазнини в български продукти.


Министър Москов отговори, че цялото правителство планира рекламна стратегия, свързана с ясно поставяне на обозначения на храните, които съдържат над определено количество трансмазнини, сол, захар и кофеин. Кампанията започва с един готов проект, който предстои да се консултира с различните министерства, и цели въвеждане на „Данък вредни храни“, който да бъде в порядъка на минимум 10% от стойността на храните, а налагането му върху производителите с течение на времето да доведе до промяна на съдържанието на самите продукти.


Д-р Красимира Ковачка репликира здравния министър Москов с думите: „Трябва да има дългосрочна национална стратегия за общественото здраве. Нужна е програма на правителството в национален мащаб – трябва да има регулация и контрол на производителя, регулация на етикирането и обозначаването и огромна информативна кампания сред здравните заведения, общопрактикуващите лекари и всички, обвързани с тематиката и Министерство на здравеопазването. Необходим е анализ на ефекта, който ще донесе такава цялостна стратегия, за да е ясен резултатът – цялостно подобряване на здравето на нацията и намаляване на финансовите средства за лечение на национално значимите заболявания, до които водят тези вредни вещества“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби