03.09.2015 11:48

Антикорупционният закон не мина на първо четене

Видян 1179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След остри спорове в парламента депутатите отхвърлиха законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Той бе подкрепен само от 78 народни представители на ГЕРБ и Реформаторския блок.


Против бяха 38 депутати от БСП, един се въдържа. "Против" гласуваха също 33 народни представители от ДПС, 11 от ПФ и двама от БДЦ, пет се въздържаха, както и десетима депутати от „Атака" и АБВ, съобщава КРОСС.


Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия и с приемането му трябва да се даде знак, борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.


Идеята е то да започне работа от 2016 година и да проверява декларациите за имущество и конлфикт на интереси; да прави задълбочени проверки там, където има разминаване или по сигнал; да анализира законодателството.


 “Моята оценка е следната – воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана, като изключим парламентарните групи на ГЕРБ и на РБ. Корупцията е много тежък проблем в България. Тя не се лекува със заклинания с билки, трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше. Очевидно той е изплашил голяма част от народните представители”, каза Меглена Кунева.


По време на дебатите в пленарната зала новият антикорупционен закон беше критикуван основно, че няма да бъде ефективен и да доведе до промяна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни