28.07.2015 12:42

Съдът вече масово отказва подслушване

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рязко се е увеличил броят на отказите, с които съдилищата отхвърлят искания за разрешение на специални разузнавателни средства (СРС). Тенденцията става видима само няколко месеца след избухването на скандала "Червей", заради който бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева се раздели с поста си и стана обвиняема, рише "Сега".


Според данни на Бюрото за контрол на СРС през първото шестмесечие на годината отказите са 267, съобщи "Правен свят". За същия период на миналата година те са едва 84. Данните сочат, че през цялата минала година отказите на СГС са били едва 30, а в предишни години дори и по-малко.


За първите шест месеца обаче СГС - най-големият окръжен съд у нас, отчита едва 795 разрешения на фона на 1775 за същия период на 2014 г. Около 40% по-малко са разрешенията на национално ниво. От началото на годината съдилищата са издали 2194 разрешения за подслушване и следене, а за същия период на миналата година те са били 3689.


"Само от тези данни може да се направи извод, че контролът за спазване на закона при използване на СРС е засилен", цитира "Правен свят" писмо на ръководството на бюрото.


Пред няколко дни съдии от 20 окръжни съдилища изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което се оплакаха, че бюрото нарушава независимостта на съдебната власт, като праща на прокуратурата сигнали за извършени престъпления при разрешаването на СРС-та. Съдиите заявиха, че орган извън съдебната власт си позволява да ревизира съдебни актове, което нарушава конституцията. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнали срещу почти всички председатели на окръжни съдилища.


От създаването си в началото на миналата година бюрото е изпратило сигнали само срещу трима председатели и трима зам.-председатели на окръжни съдилища, отговаря ръководството му и обяснява, че сигналите били с уведомителен характер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.