03.07.2015 11:57

Сърбия няма да жертва приятелството си с Русия заради ЕС

Видян 581 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел външният министър на Сърбия заяви, че не иска да страната му да жертва отношенията с традиционния съюзник Русия заради Европейския съюз (ЕС), предаде Balkan Insight, цитиран от КРОСС.


"Сърбия се приближава към ЕС, но ние също така имаме приятели, както всички останали по света. Как бихме могли да направим нещо срещу приятелите си в името на ново присъединяване?", заяви Дачич.


"В същото време Сърбия има по-нисък търговски обмен с Русия, отколкото преди. Защо някой трябва да се притеснява заради сръбските отношения с Москва?", обясни външният министър на западната ни съседка пред евродепутатите.


Сърбия не последва препоръките на ЕС да се присъедини към политиката на санкции на общността срещу Кремъл. В края на миналата година европейският комисар за разширявнето Йоханес Хан заяви в Белград, че Сърбия трябва да приеме като дълг да следва външната политика на ЕС в името на европейската си интеграция.


Освен историческата, етническата и религиозна връзка с Русия, Сърбия също е почти абсолютно зависима от Русия за природен газ и нефт. Освен това Белград има специално търговска споразумение с Москва, което позволява на страната да изнася безплатно стоки за Русия.


Според анализатори в Белград изказването на Дачич отразява основно "неговите собствени политически нужди", докато скорошните социологически проучвания сочат, че броят на сърбите, които се противопоставят на членството на страната в ЕС, растат.


Според Центъра за свободни избори и демокрация, през юни около 50% от гражданите на Сърбия смятат, че страната трябва да се присъедини към ЕС, докато 37% са против. Процентът на подкрепящите европейската интеграция през 2011 г. и 2013 г. е бил между 62% и 66%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева