29.06.2015 18:00

Ципрас: Атина моли парите от Брюксел да не спират

Видян 790 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в писмо до премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който от 1 юли поема поста председател на Съвета на ЕС, че е необходимо Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина. Това предаде ТАСС, като се позова на електронното издание на "Файненшъл таймс"."Бих искал да помоля вашето правителство да преразгледа позицията си по въпроса за продължаване на програмата за помощ на Гърция", отбелязал в писмото Ципрас, като добавил, че се надява на положителен отговор и от министрите на финансите от еврозоната.


Подобно решение според гръцкия премиер ще помогне за постигането на общата цел - сключване на взаимноизгодно споразумение за осигуряване на финансова стабилност, което ще върне Гърция към растеж.


Според "Файненшъл таймс" Ципрас е изпратил подобни послания на всички свои колеги от еврозоната.


По-рано гръцкият премиер обяви, че от понеделник банките в страната спират работа. По неговите думи Банката на Гърция, която е предложила "прекъсване на работата на банките и мерки за ограничаване на банковите преводи", е била подтикната за това предложение от отказа на Еврогрупата да продължи с няколко дни програмата за помощ. В следствие на това Европейската централна банка не повиши ликвидността на гръцките банки, добави Ципрас.


На 26 юни едностранно гръцката страна прекрати преговорите с кредиторите по новите мерки за икономии в замяна на поредния транш финансова помощ. На 27 юни Еврогрупата констатира на извънредна среща в Брюксел, че преговорите са прекратени, програмата за подкрепа приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка по плащането към Международния валутен фонд на стойност 1,6 милиарда евро.


На 5 юли в Гърция се организира референдум, на който народът трябва да реши приема или не условията на международните кредитори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.