Свързани новини

08.05.2015 16:25

Елизабет II връчи мандат на Камерън

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британската консервативна партия си осигури пълно мнозинство в новия парламент на страната с 327 депутатски места. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че кралица Елизабет II му е връчила мандат за сформиране на правителство.


Ще сформирам консервативно правителство на мнозинството. Правителството, което оглавявах досега, свърши много важна работа, като постави основите за по-добро бъдеще. Сега трябва да надградим. Искрено вярвам, че страната ни е на прага на нещо специално. Можем да превърнем Великобритания в място, където хубавият живот е достъпен за всеки, готов да работи и да постъпва правилно", каза Дейвид Камерън.


Бившият и бъдещ британски премиер обеща да обедини нацията. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия: 

 

"Искам партията ми, и надявам се правителството, което бих оглавил, да си върнат мантията, която не трябваше да губим – мантията на една нация, едно Обединено кралство. Така ще управлявам, ако имам възможността да сформирам правителство". 

 

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд призна поражението си и подаде оставка като председател на партията, след като тя получи 230 места:  "Поемам пълна отговорност за резултата и загубата ни на изборите. Много съжалявам за всички колеги, които изгубиха местата си".


Лейбъристите пострадаха най-много от категоричния успех на националистите в Шотландия. От едва шестима депутати досега, Шотландската национална партия вече ще разполага с цели 56 представители в Камарата на общините от общо 59-те депутатски места, отредени за Шотландия. Лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън обяви победата за историческа:

 

"Тази вечер сме свидетели на историческа промяна в позицията на хората. Депутатите от Шотландската национална партия ще бъдат избрани, за да се чуе гласът на шотландците". 


Най-младият депутат в британския парламент от 350 години насам – 20-годишната студентка Майри Блак също е от Шотландската национална партия. Блак е последна година студентка по политически и обществени науки. Тя е най-младият член на Камарата на общините от 1667 г., насам, когато 13-годишният Кристофър Монк е спечелил мандат. Блак е политически активист, чиято цел е да се бори с бедността и несправедливостта в обществото.


От поста си се оттегли и лидерът на ЮКИП Найджъл Фарадж, който не успя да спечели нито един мандат:


"Мисля, че ще видите една по-млада и енергична партия, която ще се бори не само да си върнем страната от Брюксел, да контролираме разумно имиграцията, но и да изградим по-справедливо общество", заяви Фарадж след оттеглянето си. Той обаче не изключи възможността да се кандидатира за председател на партия отново през септември.


Партията на зелените запазва единственото си място в парламента, след като тяхната представителка Керълайн Лукас побеждава в избирателния си район Брайтън.


Отсега е ясно, че при консервативен кабинет през 2017 г. във Великобритания ще се проведе референдум "за" или "против" оставането в Европейския съюз. Друго предизборно обещание на Камерън е да ограничи драстично имиграцията, а имигрантите от Евросъюза да бъдат лишени от социални облаги за период от 4 г.- след пристигането им на Острова. Европейската комисия коментира победата на Камерън с думите, че основните принципи на ЕС не "подлежат на договаряне".




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец