10.03.2015 17:30

БСП вика в НС енергийния министър, системния оператор и чуждия инвеститор

Видян 1631 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП поиска спешно свикване в сряда на заседание на енергийната комисия в парламента в присъствието на енергийния министър, представители на системния оператор на дружеството, което осигурява ток в Смолянския регион, и на чуждия инвеститор. Причина за това е кризисната ситуация в Смолянско, където 700 населени места вече 5-и ден са без ток.

 

Според председателя на БСП Михаил Миков централната власт трябва незабавно да влезе във функциите си, а не представителите й да се бутат пред камерите, увити с шалове, и да показват спортните си якета. Той заяви, че не приема изявлението на смолянския кмет, че публичните изказвания на политици по тази тема са спекулация. 


Дора Янкова, която дълги години беше градоначалник на Смолян, заяви на днешната пресконференция на "Позитано" 20, че състоянието на снегонатрупването, което според нея е 60-70 см, не представлява бедствие за стандартите в региона. Местните жители са й обяснили, че никога не са били в ситуация освен да нямат едновременно ток, вода и хляб. Заради блокиралите комуникации нямат и възможност да потърсят помощ по телефона.


И тримата представители на пресконференцията на БСП днес - Михаил Миков, Дора Янкова и Атанас Мерджанов, призоваха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да посочи ясни срокове, в които хората отново ще имат ток.


Четири такива кризи е преживяла Янкова като кмет, но те никога не са били определяни като бедствия, а веднага са мобилизирали местните сили във вид на строителни фирми, генератори и други съоръжения за овладяване на ситуацията. Сега обаче енергийният системен оператор твърди, че не може да доставя 110 киловата ток на EVN, за да бъдат захранени 10-те подстанции. 


Дора Янкова разказа как се е придвижвала 8 часа по единствения път, който свързва Смолян с останалите населени места. Техниката, която се използва към днешна дата, всъщност се състои от стари трактори от ТКЗС-тата. Те закъсват в снега и не могат да чистят, твърди Янкова. Тя настоява за проверка на всички поръчки към поддържащите фирми, както и на ресурса, с който те разполагат. Депутатката от групата на БСП Лява България изброи, че в Смолян са се отзовали Ивелина Василева, Дончо Атанасов и Веселин Вучков, като се очаква там да отиде и Румяна Бъчварова, но резултат няма. "Държавата да си влезе в обувката, а не министрите да обикалят хаотично", призова Дора Янкова.


Михаил Миков повдигна втора тема на пресконференцията. Той заяви, че в министерствата се извършват нарушения по Закона за обществените поръчки, тъй като много от тях вече е трябвало да бъдат обявени, а това не е направено. Според него се изчаква момент, в който възлагането на поръчките да стане неотложно и те да бъдат направени с пряко договаряне без конкурс. Това се отнася за правосъдното ведомство и за министерството на отбраната. За Столична община от БСП твърдят, че разбива поръчките и ги контрактува директно чрез фирми, включително и такива, които нямат разрешение да извършват съответната дейност. В случая става дума за детски градини и доставка на храна. Затова Михаил Миков даде да се разбере, че партията му ще следи изкъсо как и кой ще изпълнява поръчките.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак