02.02.2015 13:06

Пенсионните фондове: Имаме положителна доходност

Видян 1075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реалната доходност на пенсионните фондове за периода 30 юни 2004 г. - 30 септември 2014 r. е положителна, като в процентно отношение за целия пазар тя е 5,1% за периода и 0,486 % годишно, съобщава Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Асоциацията отбелязва, че изчисленията на КФН са направени по остаряла методика.

 

"Разминаванията в данните за доходността на фондовете се дължат не само на различната методика на изчисления, но и на различни периоди на измерване. Поради това данните не могат да бъдат съпоставими", посочват от Асоциацията и добавят, че „представените данни от КФН не обхващат целия период на съществуване на пенсионните фондове в България от 2002 - 2014 година”.

 

Според тях изнесените от КФН данни се употребяват тенденциозно, за да се потвърди вече зададена политическа теза, че средствата на осигурените лица се управляват лошо. Реалната доходност, разпределена по партидите на осигурените лица за периода 30 март 2002 г. - 30 септември 2014 г. е положителна – в размер на 5,56% за периода или 0.464% годишно, твърдят от асоциацията. 

 

В края на миналата седмица заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов заяви, че реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества за последните десет години е минус 0.7%. 

 

Джалъзов обясни, че на годишна база реалната доходност за този период е минус 0.16%. По думите му от 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4.20% като тя се изчислява най-общо по формулата изваждане на инфлацията от номиналната доходност.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате