Свързани новини

01.02.2015 18:02

НАП краде от банковите ни сметки заради здравния министър

Видян 2210 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съмнителна мярка за повишаване събираемостта на "намаляване дела на трудносъбираемите здравноосигурителни вноски посредством предоставяне на информация от търговските банки за съществуващите банкови сметки на физически лица". С други думи – предлага се данъчните да бъркат в банковите ни сметки и да си прибират от тях каквото им харесва – почва се със здравните осигуровки. Не се казва обаче защо най-големият длъжник – държавата, която не плаща години наред и социални, и здравни осигуровки, чрез своите ведомства не попада в мишените на „реформата”. 

Още повече, и в момента НАП разполага с ежедневна информация за откриваните и закриваните сметки на юридическите лица, но без да има данни за наличността в тях. За физическите лица обаче подобна информация не се подава, пише Сега. 

Напомняме, че частната собственост, каквато са и банковите ни сметки, е неприкосновена по конституция. А нарушаването, ако стане реалност, ще бъде второ посегателство върху нея, след национализацията на пенсионните осигуровки от частни фондове.

Ако НАП иска да премине към принудително изпълнение чрез налагане на запор върху банкова сметка, агенцията трябва да бъде информира от всички търговски банки дали лицето има открита сметка при тях. Идеята е законодателството да се промени, така че приходната агенция да знае в кои банки задължените лица имат влогове. Това решение ще доведе до улеснение на данъчните, но не е гаранция за събиране на вноските. Хората без здравни осигуровки у нас са около 2 млн. души и от години броят им не намалява. В първоначалния вариант на управленската програма от тази мярка се очакваше да се увеличи приходът от здравните вноски с 10%, но в последната редакция подобна конкретика липсва. Интересното е, че в нея няма и друга широко лансираната от здравния министър Петър Москов идея, която породи множество дебати в последната седмица. От програмата е отпаднало обявеното намерение държавата да увеличи размера на вноската, която заплаща в момента за хората, които осигурява - деца, пенсионери и социално слаби. Друго съмнително предложение, срещу което специалистите изразиха дълбоки резерви, е болниците да имат фиксирани бюджети и листи на чакащите. "Към тази идея се отнасям негативно, заради което дори не подписах Националния рамков договор. Причината е, че това ограничава възможностите за свободен прием на болниците. От друга страна, липсата на средства създава благоприятна среда за корупция и каквито и мерки да се приемат в тази посока, цената ще се плати от пациентите", категоричен беше д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ и представител на осигурените в НЗОК. 

„Предложенията на здравния министър Петър Москов са като необработени диаманти. Те трябва да се шлифоват, за да придобият вида, в който трябва да бъдат приети от здравната комисия и от Народното събрание“, иронично коментира председателят й Стоян Тонев от ГЕРБ. 

Москов зададе курса на спорната реформа още миналата година, когато заяви, че през 2015-а „неосигурените пациенти няма да имат право на лечение в болница, а само на ясно регламентиран пакет при изброени спешни състояния“, за да „бъде прекратена възможността за планов прием на такива пациенти“. Немалко негативи събра и идеята на лекарските организации, поддържана от министъра, държавата да лиши от социални помощи лицата, които не плащат редовно здравните си осигуровки, в това число и да нямат право на детски или други социални надбавки.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и