Свързани новини

14.01.2015 13:01

НСИ: България в дефлация за 17-и пореден месец

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През декември 2014 г. инфлацията в България се понижи на годишна база за 17-и пореден месец, показват днешни данни на Националния статистически институт (НСИ).


Индексът на потребителските цени (CPI) през декември остана без промяна спрямо предходния месец (0,0%), когато се понижи с 0,4 процентни пункта. На годишна база обаче българската инфлация се понижи с 0,9% (спрямо декември 2013 г.) след понижение с 0,6% през ноември.


Средногодишната инфлация в нашата страна за периода януари - декември 2014 г. се понижи с 1,4% спрямо същия период на 2013 г., показват данните на НСИ.


Числата потвърждават, че българската икономика се намира в дефлация за седемнадесети пореден месец (спад на потребителската инфлация в сила от август 2013 г. насам) и че с наближаване на края на 2014 г. се е отчело ново задълбочаване на дефлационните тенденции в страната.


Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха през декември на месечна база с 0,7%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от предходния месец. Намалени с 0,9% отбелязаха цените на облекло и обувки, а цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от ноември. Увеличение с 0,3% на месечна база имаше в транспортните цени, цените в здравеопазването остават на равнището от предходния месец, докато цените в сектора на съобщенията отчетоха намаление от 0,1%, показват данните на НСИ.


Хармонизираната инфлация (HICP индекса) на България през декември 2014 г. се понижи на месечна база с 0,3%, докато на годишна база индексът на хармонизираните цени се понижи с 2,0% (спрямо декември 2013 г.).


Днешните данни на НСИ подсказват, че българската икономика все още не може да се справи с негативните дефлационни процеси, които са в сила от средата на 2013 г. насам.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева