Свързани новини

15.12.2014 17:05

Изваждат от експлоатация 78 язовира

Видян 1269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

78 язовира, които са определени в предаварийно състояние, ще бъдат извадени временно от експлоатация. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това ще струва на „Напоителни системи” 500 000 лв., които ще бъдат преведени по сметката на държавното предприятие до края на годината, предава дартс.


Василева подчерта, че областните управи вече са уведомени за решението. От тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемат грижата и за 268 язовира, които са с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях, докато се изясни собствеността им, каза Василева.


Тя заяви, че е приключило първото заседание на междуведомствената комисия, сформирана със заповед на премиера по повод на решението на Министерски съвет от 1-ви декември. Обсъдено е осигуряването на гаранция за грижа и сигурност при аварии на язовири във връзка със 78 водоема в предаварийно състояние. „Взеха се решения да се работи за гарантиране на безопасността на хората, да се предприемат мерки и действия", каза Василева.


Във връзка с издадена заповед на премиера в петък е била сформирана междуведомствена комисия, председателствана от зам.-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров. Миналата седмица е започнала работа и още една междуведомствена комисия със същия председател. Нейната задача е до края на годината да разработи законодателни промени и предложения за това какви текстове да бъдат въведени в Закона за водите, така че да се регламентира единен контролен орган, който да отговаря за контрола на хидротехническите съоръжения и да се регламентира ясната отговорност на собственици и оператори на хидротехнически съоръжения, съобщи БГНЕС.


Работим в синхрон с всички ведомства, които имат отношение към управлението на сектора към експлоатацията и управлението на хидротехническите съоръжения, увери Василева. Тя информира, че по новата ОП "Околна среда" 2014-2020 г. са заделени 150 млн. лв. за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като конкретно за наводнения са заделени 120 млн. лв.


По думите на Василева 170 млн. лв. финансови корекции са били наложени по ОПОС 2007-2013 г. 158 млн. лв. вече са разплатени към общините, още 175 млн. лв. са одобрени и ще бъдат разплатени до края на годината.


Тя информира още, че е възложена проверка за язовир Жребчево във връзка с това защо е имало повече вода от необходимото.


От своя страна зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров запозна с плана на действие с Междуведомствената работна група, която председателства и стъпките и за действие, които тя ще предприеме. Основни действия по думите му, са да се представи експертна помощ, свързана с техническото състояние на язовирите, оценка на финансови средства за техническото им състояние и анализ на 78-те язовира в предаварийно състояние. От друга страна "Напоителни системи" ще представи анализ на 5-те язовира, които стопанисва. Освен това, трябва да изготви план за действие и ежеседмичен отчет по временното извеждане от експлоатация на 78-те язовира. Според Гуджеров в по-малко от месец трябва да стане ясно дали някои от тези 78 язовира ще бъде постоянно изведен от експлоатация. На Басейнови дирекции е възложено да извършват проверки в 78-те язовира за наличие на аварийни планове и проводимост на речните русла на 500 м от язовирната стена. При несъответствие със закона да се налагат актове за административно-наказателна отговорност на съответните лица, подчерта зам.-министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв