Свързани новини

16.11.2014 16:11

Кой е приятелят с лозунга от тапет на президента?

Видян 3041 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно 25 години, след като на 17.11.1989 г. Росен Плевнелиев и приятелят му Илиян Попов развели лозунг от тапет на казионния митинг на ОФ и БКП пред парламента, и двамата са милионери. Историята им е нещо като българската мечта – от договора на Масларова за износ на бг трудоваци в Германия, за който единия помага на другия, през кръга Агнешки главички и дружбата с Иво Прокопиев и Филип Харманджиев, през приватизацията на Каолин от единия и на Винпром – Дамяница от другия и до наши дни. Просто четем какво са писали преди точно година и месец колегите от Всеки ден:

„Стари авери на Росен Плевнелиев, които са в дъното на бизнес разцвета на днешния президент, му тропат днес на вратата. Внезапно се е активирал стар кръг от някогашното СДС, който навремето дал рамо на Плевнелиев. А сега напъвали да влязат в партийните завери на държавния глава, научи „Всеки ден".

Активирал се е прословутият кръг „Агнешките главички". В началото на 90-те години Росен Плевнелиев плахо започва да се опитва да прави бизнес в Благоевград. Пробва различни начинания, но без особен успех. И изведнъж, сякаш от нищото, бившият научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника Плевнелиев без никакъв опит се захваща със строителен бизнес.

Оказва се, че зад внезапния му разцвет стои и неговият приятел Илиян Попов, който по-късно е депутат от СДС и едно от основните лица във вътрешнопартийния син кръг „Агнешките главички". Илиян е помогнал на Росен да вземе квоти за износ на работници в Германия. Двамата са учили заедно в местната математическа гимназия, а през 90-те започва бързата политическа кариера на Попов. Когато дава рамо на Плевнелиев, той е шеф на Общинския съвет в Благоевград.

Кмет на града пък е Елиана Масева - любимката тогава на лидера на СДС Иван Костов. Тя пък е хазяйка на дъщерята на Попов. Масева и Попов бързо стават фактори в СДС на национално ниво и без проблем започват да помагат на Плевнелиев. Още повече че Попов става депутат, председател тъкмо на парламентарната комисия по строителство.

По тази линия бизнесменът Плевнелиев попада и в ръцете на „Агнешките главички". Прословутият кръг, който днес е уж забравен, дърпа доста конци в България по време на най-силните години на СДС. От агнешката завера обаче изскача и друг приятел на Плевнелиев - самият Иво Прокопиев.

Главатар на кръгчето е синият депутат от Разград и шеф на икономическата комисия в НС Никола Николов. 

По времето, когато СДС държи всички властови лостове в държавата, Николов превръща хапването на агнешки главички в политико-икономически ритуал. Той събира всеки петък групата от 10-15 съпартийци, за да бистрят успешното си намърдване в политиката и бизнеса у нас в ресторанта на ЦКС на ул. „Раковски" в София. На софрата неизменно присъстват и печени агнешки главички, откъдето се ражда и името им.

През уикендите тумбата се прехвърля във „Воден" - бившата ловна резиденция на Тодор Живков край Разград. А за икономическа опора си избират обещаващия млад бизнесмен и издател на седмичника „Капитал" Иво Прокопиев с неговите приятели. Тогава той осигурява и съвсем подобаваща медийна трибуна на „Агнешките главички". Бащата на Прокопиев пък домакинства във „Воден" при ловните приключения на Николов и другите сини депутати от кръга.

През 1997 г., в първите месеци на синьото управление, Прокопиев е съветник на премиера Иван Костов. Командира обаче, според разкази на негови приближени, усетил заплаха от бъдеща конкуренция и бързо разкарал младия Прокопиев. След което днешният олигарх се насочва твърдо към заздравяване на връзките със съгражданина си от Разград Никола Николов.

В крайна сметка от „Агнешките главички" на практика оцеля и набра мощ кръгът „Капитал". Един от многото резултати от шетането по всички нива на икономиката в държавата ни на „главичките" е например приватизацията чрез РМД на монополиста в производството на каолин - „Каолин" АД. Което директно попада при братята Прокопиеви.

Влизането на самия Росен Плевнелиев в политиката се свързва именно с Иво Прокопиев. Всичко това обяснява размърдването на хора от агнешкия кръг сега, в лицето най-вече на Илиян Попов и на Никола Николов, да си търсят дивидентите от Плевнелиев, подпомагани да влязат в заверата от приятеля им Прокопиев, категорични са бивши седесари, познаващи добре игрите на „двете главички". Попов е президент на „София ауто", а Николов е в бизнеса със стъкло, вино, както и със зелена енергия”.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате