17.12.2008 17:04

Обръчи около Свинаров гушнали милиони

Видян 2945 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една и съща фирма е спечелила огромна част от апетитните сделки за строителство и ремонти на военни имоти в София, сключени по времето на министър Николай Свинаров. Така парите от солидните поръчки са отишли в един и същи джоб. Както 19` съобщи, яки финансови инжекции са набити във фирмата „Куфу“, която е била част от скандално известното дружество „Ситиком“. Най-абсурдната сделка обаче е възлагането на изграждането на т. нар. „военно НДК“, на мястото на някогашния военно исторически музей. Макар че предварително фирмата се е навила да издигне комплекса срещу 8 млн. лв., в крайна сметка ще гушне от бюджета на МО 20 млн. заради забавяне на плащанията от страна на ведомството. Най-фрапантното е, че сумата нараства с 12 млн. лв. само за около 2 г. Според шефа на Стопанската камара Божидар Данев това оскъпяване е пълен абсурд. Очевидно става дума за недостатъчно юридическо подсигуряване на министерството. Качеството, което предлагат от „Куфу“ също е доста съмнително. Както е известно скеле на строежа на „военното НДК“ се срина, смачка 10 коли и рани работници. Същото се случва и с друг проект, за който фирмата прибира близо милион. Става въпрос за ремонт на централния военен клуб в столицата. По-малко от 3 години след укрепването на сградата, тя се нуждае от нов ремонт, защото е поддала, а стените са се напукали.
Фирмата с египетското име на Хеопс е регистрирана от съда на 20 октомври 2003 г. и само няколко месеца след това вече е приоритетен партньор в списъците на МО. „Хуфу“ си партнира усърдно и с МОН, което тогава е под ръководството на Игор Дамянов. Фирмата получава 3 обекта едновременно: Студентския дом в София, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов в Бургас и Професионалната гимназия по облекло в Кърджали. Дружеството е замесвано и в редица скандали покрай "Ситиком". Един от знаковите сред тях бе около непостроените жилища на 120 семейства в кв. „Слатински редут“. От 2004 г. „Ситиком“ се казва „Ситидом“, а  собственикът й Симеон Симеонов става известен с многото заведени срещу него дела за неизпълнение на договори.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.