Свързани новини

16.10.2014 14:20

Ал Кайда овладя град в Йемен

Видян 1132 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Терористи от „Ал Кайда" са поели контрола над град в Югозападен Йемен, часове след като шиитски бунтовници са превзели намиращата се в близост столица на провинцията, съобщиха местните сили за сигурност, цитирани от „Франс прес".


Петима полицаи са били убити през нощта, нападнати от екстремисти в град Удаин, на 20 км западно от контролирания от шиитските бунтовници град Иб.


Въоръжените мъже са нападнали полицейския участък, като са го подпалили, както и сгради на местните власти и пощенска станция.


"Ал Кайда" е активна в няколко провинции в Йемен, основно на юг и югоизток, където чести правителствени военни кампании изтласкват екстремистите от ключови градове, които са контролирали.


Атаката над Удаин изглежда като отмъщение за това, че шиитските бунтовници контролират Иб, заявиха местните власти.


Шиите вече контролират столицата Сана и стратегическия пристанищен град Худейда, а в сряда изглежда са поели контрола и над провинциите Дамар и Иб, подчертават силите за сигурност.


Точно както в Сана и Худейда, шиитските бунтовници не са срещнали никаква съпротива, след като са влезли в двете провинции и са изградили контролно-пропускателни пунктове.


Шиитите се възползват от властовия вакуум в Йемен, за да овладеят значителни територии, заплашвайки властта на централното сунитско правителство.


Обаче експанзията на шиитите заплашва с открита конфронтация с „Ал Кайда".


Кървави боеве избухнаха във вторник, когато шиитските бунтовници "Хути" са се опитали да пробият извън град Рада в централната провинция Ал Байда и са влезли в сблъсъци с бойци от "Ал Кайда".


Петима шиитски бунтовници, шестима членове на "Ал Кайда" и един цивилен гражданин са били убити по време на сраженията в Рада.


Обеднелият Йемен, ключов съюзник на САЩ в борбата с "Ал Кайда", беше разкъсан от политически вълнения и спорадично насилие откакто при бунтовете през 2012 г. беше свален от власт Али Абдула Салех.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които