Свързани новини

09.09.2014 16:01

Германия ни принуждава да дадем 350 милиона лева на украински олигарси

Видян 2939 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия иска да принуди няколко държави, сред които и България, да изкупят залежалата стомана в складовете на украински милиардери. Това става ясно от писмо на Кристоф Хойсген, съветник на канцлера Меркел по външна политика и безопасността до Борис Ложкин, шеф на администрацията на президента Порошенко. Текстът  бе разпространен из социалните мрежи. Автентичността му още не е официално потвърдена, но дори в него да има доза истина, пак буди сериозни въпроси. В писмото Кристоф Хойсген уведомява Ложкин, че предишното споразумение между Меркел и Порошенко по отношение на износа на украинска стомана на европейския пазар вероятно няма да бъде изпълнено. “Първоначално се планираше някои европейски страни да купят 4 млн. тона въглеродна стомана, натрупана във вашите складове в резултат на антитерористичните операции на югоизток от Украйна”, напомня той.  Тъй като ангажиментът не може да бъде реализиран, германците го стоварват на нас и още три държави. Те предлагат следната схема:  “Полша, Унгария, Италия и България да купят по 2 млн. тона стомана от заводите на предприемачите Серхий Тарута и Ринат Ахметов. Те ще бъдат освободени от мита и за тях ще бъде платена цена от 600 евро за тон, т.е. с 11% по-висока от пазарната стойност. Общата сума представлява 1,2 млрд. евро, като Полша ще купи 800 000 тона горещо валцована стомана за 480 млн. евро, Италия -  400 000 т плоска стомана за 240 млн. евро, Унгария – 500 000 т  за 300 млн. евро и България – 300 000 т. горещо валцована стомана за 180 млн. евро.” Писмото завършва с думите: “Вече е постигнато съгласие за това с гореупоменатите страни.“


Кои са въпросните украински „предприемачи“, чиито милиарди трябва да бъдат спасявани на наш гръб? Серхий Тарута, който бе позорно изгонен от опълченците като назначен от Киев за губернатор на Донецка област, е собственик на гиганта Industrial Union of Donbas (ISD) и на футболния клуб Металург Донецк. Компанията му има големи металургични заводи в Полша и в Унгария - ISD Huta Czestochowa и ISD Dunaferr. Освен това е собственик на 75% от корабостроителния завод в Гданск. Ринат Ахметов, също поддържащ властта в Киев, е собственик на футболния клуб Шахтьор Донецк и на гиганта SCM Group. От своя страна SCM Group има много сериозен бизнес в Италия, особено в машиностроителни заводи, както и в България - заводът Promet Steel край Бургас, контролиран от Ахметов чрез компанията Metinvest Holding.


Както знаем, вносът на стомана в ЕС, особено от държави извън Евросъюза, е строго регулиран с квоти и защитни мита, защото и самите ние я произвеждаме. В случая, както става ясно от писмото, освен по-високата с 11% цена, вносът е освободен и от мита.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и