Свързани новини

16.07.2014 11:02

Година след трагедията в Ораново виновни няма

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разследването за трагедията в рудник „Ораново" още не е приключило, година по-късно. В края на миналата година стана готова техническа експертиза, която не намери пряк виновник за свличането на огромно количество кална маса, което затрупа четирима миньори. Днес приятелите им си спомнят за 16 юли 2013-а, а близките им не могат да ги прежалят, съобщава БиТиВи.


Точно преди една година майки и съпруги чуха най-тежките думи. Имената на четиримата загинали под земята. Същия ден бяха намерени телата на двама от тях. 18 дни по-късно бяха изровени телата и на другите. Въглекопачите станаха жертва на кален пробив и огромно свличане в 64-а галерия в рудник „Ораново".


Днес мината продължава да работи, а мъртвите като че ли са забравени. Вещите лица, изготвили комплексната техническа експертиза, не откриха преки нарушения на безопасните условия на труд в мината. Според тях трагедията е нямало как да бъде предвидена, а калният пробив е бил резултат от „трудно прогнозируемо съчетание на място и време на различни минно- геоложки и производствени условия". Заключенията им бяха почти същите като тези на поръчаната от концесионера експертиза. Човешка грешка няма.


Управителят на мината уточни, че на семействата на загиналите са изплатени дължимите средства от направените застраховки живот. Днес по обед свещеник ще отслужи литургия в памет на загиналите и молебен за здраве на живите миньори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец