Свързани новини

06.03.2014 14:30

Пампорово АД не плаща наем за ползваните държавни земи и гори

Видян 2532 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Пампорово АД, което е собственост на Цветелина Бориславова, не плаща и лев на държавата за ползваните стотици декари държавни земи и гори за ски писти, лифтове и оръдия за изкуствен сняг". Това разкрива писмо на Министерството на земеделието и храните до сдружение Синята планета. В документа се посочва, че Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) не разполага с информация за сключени договори за наем между Пампорово АД като собственик на земите от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд. Агенцията дори не е уведомена колко точно държавни и общински имоти са експлоатирани от дружеството на Бориславова.


От писмото става ясно още, че Пампорово АД извършва дейността си на заменени земи и гори от горската територия в курорта, на които има ски писти и лифтове. Това означава, че имотите се ползват въпреки наложения мораториум по време на правителството на ГЕРБ. Преди време проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) показа, че дружеството експлоатира  земите и горите от горския фонд, от тях само за 83 дка  има информация за законно ползване. За останалите никой нищо не знае.


 Повече от шест месеца Министерство на земеделието и храните забави  проверката за ползването на държавни гори и земи от Пампорово АД. От ведомството се оправдаваха, че „изисканата информация е доста и трябва да бъде прецизно подбрана“, като същевременно два пъти удължават срока й. Синята планета попита за договорите между министерството и дружеството за продажба на територии от горския фонд, кои и колко от имотите, които се ползват са с учредени права или нямат такива. Освен това, кои от горските територии, които Пампорово АД ползва за изграждане на писти и лифтове са с променено преназначение. Земеделското министерство трябваше да посочи още колко държавни и общински имоти ползва дружеството за своята дейност и как са уредени отношенията между страните - наем, закупуване, безвъзмездно ползване. 19 минути припомня, че още през ноември миналата година проверка на Изпълнителната агенция по горите в курорта Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно. Осъществена е и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. ДНСК установи незаконен строеж на лифт Двата моста в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На Пампорово АД беше съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той за съжаление още не е влязал в сила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец