Свързани новини

10.01.2014 12:45

Рекорден размер данъци внесъл бизнесът ни през декември

Видян 1098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През декември бизнесът в България е внесъл рекорден размер данъци. Това заяви по време на първата си пресконференция за годината министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.


В присъствието на всичките си заместник министри Стойнев изтъкна, че приходите са над очакваното, като посочи, че тази тенденция показва, че България е тръгнала по пътя на икономическия растеж.


Освен това завишените приходи показват, че родният бизнес е почтен, каквото е и правителството на Пламен Орешарски, защото откакто дойдохме на власт към родния бизнес са преведени над 2.3 млрд. лв. по различни проекти и поръчки, подчерта министърът.


Стойнев посочи, че в момента страната върви по правилен път, като заяви, че очаква вътрешното търсене, както и износът да се подобрят. Новите инвестиции, които предстоят наред с Южен поток ще създадат хиляди работни места, каза още Стойнев.


Съвсем скоро ще бъде анонсирана и инвестиция в размер на 100 млн. евро на голяма компания, като тя ще бъде разположена в София.


Националният иновационен фонд през 2014 г. ще получи 20 млн. лв., след като за миналата година той не е получил никакви средства, каза още Стойнев.


С 12.8 % е намаляло отрицателното външнотърговско салдо през периода юни-септември спрямо същия период на миналата година, като износът е нараснал с 5.5%, допълни министърът.


Той посочи, че в тази връзка се предвижда работа по разширяване на икономическите връзки с държави, които се намират в икономически подем, като по тази линия се очаква да бъдат отворени нови търговски представителства в Китай, Алжир, Армения, Катар, Ирак, ОАЕ.


По отношение на държавните предприятия, които не са в енергийния сектор Стойнев заяви, че съвсем скоро ще има положително развитие по отношение на ВМЗ Сопот, като в най-скоро време дружеството ще започне да наема работници.


По отношение на Ремотекс Драгомир Стойнев посочи, че държавата е склонна да поеме дългът от 25 млн., който е натрупан от сегашните собственици, ако те са склонни да го продадат на държавата. Пречката в момента е, че се водят трудни преговори с настоящите собственици.


Българският енергиен холдинг няма да бъде преструктуриран или закриван. Това заяви Стойнев, по отношение на появилите се в медиите днес публикации, че БЕХ ще бъде разделена на три компании - енергийна, хидроенергийна и газова. Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, а препоръчвам и на наследниците ми, БЕХ не само, че ще остане цял, но неговата роля в родната енергетика ще се засилва.


Енергийният министър допълни, че дори е получил обаждане от свой колега от Европейския съюз, който иска да използва опита при създаването на тази мегаструктура и да го приложи в собствената си страна.


Стойнев опроверга и информацията, че министерството на икономиката и енергетиката ще се раздели и от него ще се отдели ведомство по енергетиката. Това не влиза в плановете на правителството, увери министърът.


Диверсификация и стабилизация ще е мотото на 2014 г. в енергийния сектор, допълни икономическия министър. Очаква се газовата връзка с Румъния да бъде готова до края на февруари, въпреки че тя трябваше да е готова още в средата на миналата година.


В края на януари тук ще дойде турският енергиен министър, с който ще бъдат направени първи стъпки по отношение на изграждането на газовия интерконектор с Турция.


През тази година ще започне реална работа по проекта за проектиране и изграждане на 7 блок в АЕЦ Козлодуй, както и ще бъде направено нужното за удължаване живота на 5 и 6 блок в ядрената електроцентрала. В същото време са намерени нови близо 300 млн. евро за нарязването на скрап на блоковете в АЕЦ Козлодуй от 1 до 4.


Преди всичко за нас е водещ националният интерес. Това заяви Стойнев по отношение на Южен поток. Да, ние сме членове на ЕС, да ние трябва да спазваме правилата на ЕС и ги спазваме, но водещото от тук нататък ще бъде националният интерес, а той показва, че Южен поток е приоритет за нас.


На въпрос на Money.bg министър Стойнев не пожела да отговори каква част от капацитета на Южен поток България е договорила за достъп от трети страни.


Припомняме, съгласно Третият либерализационен пакет свободният капацитет предоставен на трети страни трябва да е 50%.


Това подлага под съмнение подписаните договори и първата заварка на проекта, защото, ако не е договорен свободният капацитет, няма как да бъде сключен и окончателен договор за изграждането на тръбата.


Стана ясно още, че за първите десет месеца на годината приходите от туризъм са били в размер на 2.8 млрд. евро, като до края на годината се очаква те да достигнат 3 млрд. лв. Това е с около 5% над нивата от 2013 г.


В момента има и интерес от международни компании в областта на туризма, като става въпрос за три проекта за над 650 млн. евро, каза още Стойнев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион