Свързани новини

08.12.2013 15:12

Чакаме спонсори и еврофинансиране за вечерни училища

Видян 1532 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляване броя на младите хора, които преждевременно напускат училище и увеличаване на възрастните, които учат през целия си живот са част от целите, записани в Стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., която правителството предстои да приеме. До 2020 г. 90% от децата от 4 до 7 години трябва да бъдат обхванати от предучилищната подготовка. Делът на напусналите преждевременно образователната система на възраст 18-24 години трябва да намалее до 11%. На 36% пък трябва да бъде увеличен делът на завършилите висше образование на възраст 30-34 години, предвиждат промените. В стратегията е заложено още намаляване на 15-годишните ученици със слаби постижения по четене, математика и природни науки, понижаване на броя на неграмотните. Като процентът сред 20-29-годишните трябва да бъде стопен от сегашните 2,3% на 1,5%.Предстои да бъде създаден и електронен регистър на ученика, в който да бъдат отразени постиженията, пропуските и дисциплината. „Ще има база данни, която ще показва всичко за всеки ученик. Когато той се премества от едно училище в друго, много неща се скъсват. Тези характеристики, които се пишеха досега всички знаем, че са много формални", обясни директорът на столичното 137 СОУ Мариана Закова, която е един от двигателите на предстоящите реформи. Подобно електронно досие би дало сигнал за риск от преждевременно напускане на училище. Би помогнало и на кариерните консултанти да насочат младите към подходящо кариерно развитие. Интересно е защо ще се прави подобно нещо, когато много по-просто е най-накрая да бъдат създадени електронни дневници и бележници, което може да стане бързо, лесно и евтино и да спести милиони и от печат, и от раздути разходи на социалната система. В Стратегията се залага и създаване на училища, наречени Втори шанс. Те ще бъдат за възрастни с основно и по-ниско образование. В документа се загатва и за нов модел на финансиране на училищата. Бюджетите им ще зависят, освен от броя ученици, и от приноса на самото учебно заведение в развитието на децата. 

„Има учители, които са иновативни и помагат за развитието на децата, може би трябва да има място, където това да се отчита, да се регистрира за всяко училище", препоръча директорът на 137 СОУ. Ще бъде усъвършенстван и моделът на финансиране и на университетите. Парите за тях все повече ще зависят от реализацията на студентите и докторантите. 

„Ние във висшето образование вече сме намерили своите измерители за качество чрез рейтинговата система, това трябва задължително да стане и в професионалното обучение, основното, средното образование", препоръча доц. Лиляна Вълчева, преподавател в Лесотехническият университет. Залага се още усъвършенстване на модела за прием във ВУЗ-овете, по-голямо участие на бизнеса в разработването и на учебните програми, осигуряване на стипендии за обучение в приоритетни за икономиката области. В стратегията обаче не се посочва сумата, която ще отиде за постигане на целите. Записано е само, че парите ще дойдат от държавния бюджет, от европейски фондове, от дарения и спонсори. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.