Свързани новини

28.11.2013 16:18

Бъсеску поиска обединение на Румъния с Молдова

Видян 1382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Следащата голяма задача пред Румъния е обединението с Молдова", заяви румънският президент Траян Бъсеску в интервю за TVR-1, предаде агенция Интерфакс.


"Това е един реалистичен проект и Букурещ е достатъчно силна, за да го приложим на практика", каза той.


Румънският президент заяви по време на посещението си в столицата на Молдова, Кишинев, през юли, че след приключването на мандата му той ще кандидатства за молдовското гражданство, за да бъде в състояние да работи за "кампанията за обединение на Молдова с Румъния от Кишинев".


"Искаме да създадем единна държава", е заявил Бъсеску по време на срещата "Източно партньорство" във Вилнюс, предаде БГНЕС. На срещата се очаква да бъде парафирано съглашението за асоцииране на Молдова към ЕС. Ключов елемент в него е създаването на свободна търговска зона Молдова-ЕС.


"Подписването на съглашението се явява първата крачка на Молдова по дългия път към европейската интеграция. Това може да бъде предпоставка за възможно обединяване с Румъния. Създаването на единна държава е наша първостепенна задача, откакто станахме членове на НАТО и ЕС", е отбелязал Бъсеску в неофициален разговор.


Призивите за обединение между Румъния и Молдова не са от вчера. Те обаче традиционно се посрещат със скептицизъм в Румъния и с още по-голям скепсис в Молдова. Молдованите и румънците са мнозинство в Молдова - 2,7 от общо 4,5 млн. души. Близо 1 млн. обаче са славяни - руснаци, украинци, българи и пр., които са против обединението.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв