Свързани новини

17.10.2013 13:10

Еврокомисията съди България за вятърните турбини на Калиакра

Видян 1046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу България. Той е за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания на видове от голямо значение. Това съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас, предаде 24 часа.


Въпреки, че България се е ангажирала да повиши защитата на редките биологични видове, на практика се случва точно обратното. Затова, по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник, Комисията предявява иск срещу страната ни, обясняват от представителството на ЕК.


Делото е за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове. В този район, обаче, е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, но не е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.


В съобщението се констатира, че България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието им върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение, без реална оценка на щетите върху уникалните местообитания и видове в Калиакра. Това засяга и хиляди птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя си към Африка и обратно. До 100 % от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея.


Съгласно директивите на ЕС, за птиците и местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по Натура 2000, следва предварително да бъде подложен на оценка, преди да бъде одобрен. Директивата за оценка на въздействието върху околната среда има за цел да осигури адекватна оценка на всеки проект, който би могъл да окаже значително въздействие върху околната среда.


България е предприела значителни законодателни и административни стъпки през последната година за ограничаване на щетите и за предотвратяване изграждането на допълнителни съоръжения, които биха могли да засегнат района и обитателите му. Но въпреки това, при проектите за вятърните турбини не е била изработена оценка на въздействието върху околната среда. Така България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по Директивата на ЕС за местообитанията, с което държавите членки се задължават да предприемат подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на екоравновесието, както и за компенсиране на всички възникнали щети, заявяват от представителството на Европейската комисия у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които