Свързани новини

23.09.2013 10:12

Пламен Орешарски и министър Петър Стоянович ще посетят синагогата по повод празника Сукот

Видян 6987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 23 септември 2013 г.  в 13.30 ч в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” 16, министър-председателят Пламен Орешарски и  министърът на културата Петър Стоянович ще присъстват на празника Сукот. Ученици от втори клас на  134 СОУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит и английски ще представят традициите на празника.


Еврейският календар отбелязва времето от Сътворението на света. Той се основава на лунната година, заимствана от древния Вавилон. Според еврейския календар на 4 септември  2013 година започва 5774 година.


Празниците в еврейския календар нямат фиксирани дати.


Тази година празникът Сукот започва вечерта на 18 септември и завършва на 25 септември.


СУКОТ


(ШАТРА)


Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013, първият ден на празника реално е 19 септември т.г.).


Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет.


Преди празника се издига сука (шатра) – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята – грозде, бадеми, нар,  житни класове и др..


По време на празника суката е своеобразен дом – организират се срещи, може да се чете, да се учи, да се разговаря, а най-уважавани са тези, които нощуват в нея. В суката се поднася храна, като след вечерната молитва се чете Кидуш (благословия) за виното. Седмицата на празника дава възможност да се отправят покани за гостуване към достойни и уважавани членове на обществото.


Празникът е съпътстван от веселие, смях и песни. Дните на празника, които са в средата на седмицата са работни, но четвъртият – Хошана Рабаа (Спасете ни) е последен шанс за пречистване на душата от греховете, сторени предишната година. Последният ден от празника – Шемини Атцерет в синагогите се чете молитва за дъжд и се прави възпоменание за починалите близки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак