Свързани новини

18.04.2013 12:07

Взрив в завод в САЩ сравни със земята цяло градче

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мощна експлозия разтърси завод за изкуствени торове близо до Уейко, щата Тексас, като причини човешки жертви, сравни със земята десетки жилища и нанесе щети на други сгради, между които училище и хоспис. Спасителни екипи разчистват развалините и властите засега не са в състояние да кажат колко хора са загинали, предаде Ройтерс. Медиите дават противоречиви данни, като някои съобщават за 70 убити и над 100 ранени, допълва Франс прес.


Четири часа след експлозията говорителят на службата за обществена безопасност на щата Тексас Ди Ел Уилсън съобщи, че има потвърдени жертви от експлозията, но че броят им не е окончателен. Той добави, че в момента засегнатият район се проверява, за да се установи дали е безопасен.


Служители казаха, че огънят, който продължава да тлее във вътрешността на завода, може да доведе до експлозия на втори резервоар за торове и до изхвърляне на опасни газове в околността.


Уилсън съобщи, че почти половината град вече е евакуиран и че може да се наложи да бъде евакуирана и другата половина, ако ветровете обърнат посоката си, каквито са прогнозите.


За експлозията, по всяка вероятност предшествана от пожар в завода, е било съобщено в 1 ч. по Гринуич (3 ч. бълг. време) в Уест, градче с 2700 жители на около 130 км южно от Далас и на 32 км северно от Уейко.


Кметът на Уест Томи Мъска каза за Ройтерс, че няма вести от петима или шестима пожарникари доброволци, които били между първите на мястото на трагедията.


Между 60 и 80 жилища са разрушени при експлозията според кмета Мъска, а Уилсън разказа, че от жилищен блок с 50 апартамента е останало само "стърчащо скеле".


От повредения хоспис са евакуирани 133-ма души, но засега не се знае колко от обитателите му може да са пострадали.


Властите не знаят все още нищо и за причината за експлозията. Конгресменът Бил Флорес, чийто избирателен район включва и Уест, заяви за Си Ен Ен, че не вярва тя да е причинена умишлено.


Въздухът в Уест е наситен с дим часове след взрива, а районът около епицентъра му е засипан с дървени отломки, тухли и счупени стъкла. Експлозията е разтърсила земята като трус с магнитуд 2,1, според Геофизическия институт на САЩ.


Даласката телевизия WFAA излъчи кадри от хеликоптер, от които изглежда, че огромна част от градчето Уест е сравнена със земята, пише БТА.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак