Свързани новини

23.11.2012 16:04

Станишев: Спекулациите на Дянков са безкрайно недостойни за един български министър

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намираме се в края на управленския мандат на Бойко Борисов и неговото правителство и разбира се е време за обобщения и равносметка – кой какво е свършил, кои от обещанията са изпълнени, кои не са изпълнени.
Тези дни станахме свидетели на една масирана кампания от страна на вицепремиера Симеон Дянков, който гастролираше по много телевизии и в своя типичен арогантен и подплатен с евтини манипулации и недостойни сравнения стил, развиваше следните тези – първо, че настоящото правителство било дало милиард повече от предходното за здравеопазване и за пенсии. Второ – че фискалният резерв въобще не е похарчен и е почти на равнището, което е заварило сегашното правителство. И трето – че размерът на средната пенсия у нас бележи забележителен ръст, в сравнение с размера на средната пенсия забележете къде – в съседна Гърция.
Разбира се известно е, че Бойко Борисов третира Симеон Дянков като своето слънчице, както той се изразява. И самочувствието на Дянков също така е широко известно. Само че тези дни излезе независима класация на най- авторитетния вестник в ЕС в тази област – Файненшъл таймс, който класира 19-те най- добри министри на финансите на ЕС. Чудя се – защо Дянков го няма в тези деветнадесет, в които влизат министрите на финансите на Гърция, на Испания и на Португалия. Може би не е 27-ми, но очевидно е от 20-то място нататък, в задната част. Това е оценката на Файненшъл таймс.
По- важното е да проследим фактологията и да определим къде свършва истината в твърденията на вицепремиера и къде започват лъжите и в какво се състоят.
Предходното правителство увеличаваше всяка година финансирането както на здравеопазването, така и на други ключови сфери от публичния сектор. За четири години практически удвоихме финансирането на публичните дейности, включително и заплащането на държавните служители.
Настоящото правителство замрази средствата както за издръжка, така и за заплати. Замрази ги на нивото на последната година от предходното управление. И това отчитате като огромен успех. Само че, господа от управляващото мнозинство, обещахте съвсем различно в предизборната кампания. Вие обещахте ръст, говорехте за увеличение на доходите. Говорихте за това, че българите ще догонваме европейското ниво в рамките на този мандат. Защо не казахте в кампанията, че всъщност истинската ви цел е замразяване. Кого излъгахте? Българските граждани.
Второ – критиките от опозицията, че се влошава фискалната позиция на страната от порядъка на 6 млрд.лв. не били верни. Така казва Симеон Дянков. За илюстрация той посочва, че нарасналият тази година фискален резерв е достигнал 7 млрд.лв., тоест разликата между завареното и сегашното състояние е само 1 млрд.лв. надолу. А за това как нарасна резервът не казва нито дума, сякаш вече забравихте за новия външен заем от почти 2 млрд.лв., които са включени в този фискален резерв, но са заем, не са пари взети от собствени приходи. Така че наред с вземанията през целия мандат вътрешни заеми, вие увеличихте правителствения дълг сумарно с 5 млрд.лв. за вашия мандат. И тези пари ще ги връщат всички български граждани. И тези пари не са обезпечени. Като добавим и останалата все пак разлика във фискалните резерви в началото на мандата и по настояще, и предстоящото дефицитно финансиране на бюджета и през следващата година, което го прогласувахте вече, ще се окаже, че сметката е повече от 6 млрд.лв. Това е сумата, с която финишира ГЕРБ – над 6 млрд.лв. сумарен дефицит за четирите години от вашето управление, необезпечени пари. Това са фактите.
В началото на следващата година с тези пари от фискалния резерв, който твърдите, че е 7 млрд.лв., ще платите излизащите в падеж стари облигации за около 1,7 млрд.лв. И с тази сума вие ще намалите правителствения дълг, но ще намалите отново и фискалния резерв. Непроменена обаче ще остане само оставащата сума от 6 млрд.лв. – цената от управлението на ГЕРБ за всеки един български гражданин.
Всички правителства от края на миналия век, от 1997г. досега имат своя принос за закрепването на финансовата стабилност на държавата – и правителството на Костов, и правителството на Сакскобургготски. А що се отнася до предишното правителство, ние двойно намалихме държавния дълг, а също така двойно увеличихме фискалния резерв. Това са фактите. И спекулациите на Дянков са безкрайно недостойни за един български министър. Общата картина е негативна и цената за данъкоплатците е 6 млрд.лв.
Наскоро Дянков отново даде светли обещания. Каза, че до 10 години ще достигнем този път средно европейските доходи. Да оставим на страна, че 10 години е нещо, което изглежда много отдалечено за българите, които ежедневно се борят за оцеляване. Но в началото на мандата на това правителство средната пенсия в България, както твърди Дянков, изоставала 6 пъти от гръцката, а днес – само 3 пъти. Само че е много цинично да се радваш на такова сближаване – не за сметка на това, че пенсиите и доходите в България като цяло растат, а за сметка на това, че на другите намаляват. Той и Бойко Борисов предложи на премиерите от ЕС да намалят заплатите и пенсиите, за да се изравним. Само че не виждам никой желаещ да го направи. Това ли е вашата политика на доходите? Имаше преди време популярен виц или песен – Как ще ги стигнем американците, изобщо напредналите държави. Очевидно философията на ГЕРБ разчита именно на този подход –те да се обърнат към нас и да тичат назад, а не ние да вървим напред и да ги догоним. Това са всъщност резултатите от управлението на ГЕРБ.
Искам да засегна накратко още една тема – гордостта на Бойко Борисов – еврофондовете. В момента, както знаете, се водят тежки преговори на Европейския съвет за следващата финансова рамка, за бюджета на ЕС 2014 – 2020г. Българският премиер отиде без мандат от парламента, без национална позиция. Вчера се оплакал по телевизията – защо партиите не го обсъждат този сериозен въпрос. И аз питам – защо? Кой трябва да прояви инициатива, да потърси подкрепа от целия парламент? Да отиде и да каже – България иска това и това, защото искаме да постигнем определени цели и зад това стоят всички - управляващи и опозиция. Няма го.
Какво се оказва – за 2017 - 2013 ние имаме без земеделските плащания 7 млрд. евро. Миналата година са разплатени за годината 531 млн. евро. При този темп, който вие практикувате, ние ще загубим голяма част от еврофондовете от тази рамка, може би над 40%. И го казвам с искрено съжаление, защото тези пари са нужни на гражданите, на икономиката, на българските фирми. А знаете ли, че в предложението на Ван Ромпой е включен нов критерий за следващия период – степента на усвояване за този финансов период. С какви очи Бойко Борисов ще отиде да поиска повече пари – и за кохезия, и за земеделие? Да не говорим, че изобщо не е поставен като приоритет развитието на конкурентоспособност, иновации и наука. Дянков каза на учените – няма да ви увеличаваме заплатите, няма да даваме пари и от БАН, печелете проекти. Кои проекти, след като не ги искаме? Това е ужасно тежък въпрос и наследство на ГЕРБ като управляващи.
В политиката победите винаги се редуват и със загуби. Достойнството обаче трябва да се пази. Това не се прави с арогантност, с манипулации и с евтини внушения, а с реално отчитане на фактите и анализ на причините за допуснатите провали. Защото достойната загуба сама по себе си е своеобразна победа. Тепърва ще видим дали може да си правите тези изводи и достойно да понасяте загубата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец