Свързани новини

23.11.2012 15:05

260 млн. евро ще получим от ЕС за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

260 млн. евро ще получи България за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от представения в Брюксел нов проект за бюджета в периода 2013 – 2020 г. Предложенията са направени от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпoй.


България настояваше за 450 милиона евро, а преди седмица Херман ван Ромпoй предложи само 185 милиона компенсации за четирите спрени реактора. след разговор с българската делегация в Брюксел обаче председателят на ЕС е увеличил тази сума на 260 милиона евро. Те трябва да бъдат изплатени на България до 2020г.


Почти двойно спрямо по-ранния проект са увеличени и компенсациите за другите закрити ядрени мощности в Европа - в словашката "Бохунице", за която са заложени 200 милиона, и литовската Игналина, за която Ромпoй предлага 400 милиона.


Европейските лидери обсъждат новия бюджет, като мнозина изказват мнение, че постигането на решение ще е изключително трудно. Не се изключва дебатите по темата да продължат и през събота и неделя.


Българският премиер Бойко Борисов вече изрази надежда, че България ще получи повече пари от следващия бюджет на Европейския съюз. "Конфликтите между отделните държави са огромни, желанията за пари също са огромни", коментира още Борисов. По неговите думи едните страни искат големи съкращения на бюджета, а другите - големи плащания.


„Всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави, че парите, които получаваме от европейските фондове, отиват единствено в европейски програми, свързани с присъединяването на цяла Европа - петте основни транспортни коридора, железопътните линии и екологията, програмите за конкурентоспособността и земеделието. Мисля, че ще постигнем повече пари за България”, коментира премиерът.


Борисов обясни, че основата, върху която се определят всички формули и парите, които се получават, е БВП, а през последните 20 години този индикатор у нас е бил нисък.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

В навечерието на Деня на труда

В навечерието на Деня на труда, бъдете по-фокусирани