Свързани новини

22.11.2012 16:40

Социолозите пак се надлъгват

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

8 месеца преди следващите парламентарни избори, социологическите агенции започнаха здраво надлъгване, а процентите полудяха. Според последното проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) от началото на месеца симпатии към управляващата партия декларират 24,5%, което е с 2 на сто по-малко в сравнение със септември. Близо 19% от интервюираните посочват, че симпатизират на БСП, което е с 1,5% повече от септември. 

Преди дни от Галъп Интернешънъл съобщиха, след проучване по-рано този месец разликата между ГЕРБ и БСП е вече само 3%. Данните показват, че през ноември 2009-а разликата между двете партии е била 31% в полза на ГЕРБ, припомнят от Галъп. 

Изследването на НЦИОМ показва 6,4% симпатии към ДПС. През ноември с 2% нарастват привържениците на България на гражданите, които в момента са 6,2% от интервюираните. 

Като симпатизанти на Синята коалиция (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от анкетираните, а като симпатизанти на Атака – 3%. НДСВ, РЗС и ВМРО събират около 1% от симпатиите.

От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението към парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях, показват резултатите от проучването. Българите, които през този месец одобряват работата на кабинета, са 29% - с 2% по-малко от септември. Неодобрението към правителството е с двойно по-висок дял от одобрението 57%. Анализът показва, че управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните респонденти.

Хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са 4 пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре 68% към 17%. Одобрението към дейността на 41-ото Народно събрание намалява с 5% спрямо септември, с толкова расте и неодобрението. 

Одобрението за работата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов намалява с 3% и е 43%. Неодобрението към него е 49%. Шефът на ПЕС Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите. 

Преди месец двама социолози влязоха в словесна схватка, тъй като не можаха да се разберат каква е разликата в подкрепата на хората за ГЕРБ и БСП. Мира Радева от MBMD твърдеше, че управляващите водят социалистите с около 11%, а Кольо Колев от агенция Медиана е на мнение, че разликата е едва 0,1%. От Медиана тогава дадоха 20,6% за социалистите, а за управляващата партия 20,7 на сто. 

В началото на ноември най-одобряваните членове на кабинета са Лиляна Павлова с одобрение от 50%, Мирослав Найденов с 42% одобрение и Цветан Цветанов с 42% одобрение.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби