Свързани новини

25.04.2011 17:39

Народният театър окупира незаконно Градската градина

Видян 2494 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автомобилите на столични превзеха територията на Градската градина. Една от най- емблематичните за София зелени площи, намираща се точно в сърцето на града, с всеки изминал ден започва все повече и повече да прилича на обикновен паркинг. Броят на колите, които се настаняват за престой в Градската градина, продължава да нараства. Причината за това недоразумение най-вероятно се крие в своеволие на Народния театър. Кой знае защо, той е окупирал зелената площ и дори е назначил охрана. Наместеният на тази длъжност обаче ни най-малко не санкционира натрапниците, които използват територията за да оставят колите си. Не е ясно с каква точно цел е поставен, но най-вероятно стои там, за да събира по някой лев от нарушителите. Именно по този начин се печелят пари от терен, който би трябвало да принадлежи не на частни лица, а на Общината. 

Пазачът е настанен в специална будка и обяснява на тези, които се възпротивяват срещу своеволието към градината, причината, поради която тя е превърната в паркинг. Той твърди, че плочникът, намиращ се до прочутите фонтани, всъщност бил част от улицата. Това твърдение, разбира се, е абсолютно невярно. Години наред тази територия е принадлежала не на шофьорите, а на Градската градина. Това е видно и по настилката - плочник, а не асфалт или павета. Поради недоразумения и абсолютното безхаберие на тези, които носят отговорност за проблема, паркът е на път в най-скоро време да се превърне в паркинг. Нито Общината, нито който и да било друг, не взима каквито и да е мерки за да защити зелената площ. Всеки ден десетки коли окупират пространството между ул. Иван Вазов и Народния театър. Столичният инспекторат обаче умело си затваря очите за проблема и не прави нищо за да спре тази практика.

Дори в Деня на Земята, който за нас може би неслучайно съвпадна точно с Разпети петък, градината беше нагъчкана с автомобили.

Градската градина пази в себе си спомена за по-важните исторически събития, случили се в София. Тя е най-старият парк в града, основан още по турско време - през 1872 г. Когато на 3 април 1879 г. София е обявена за столица на България това е била единствената градина в нея. Разположена е в центъра на града пред бившия царски дворец. Намира се между пл. Княз Ал. Батенберг на североизток, ул. Дякон Игнатий на югоизток, ул. Ген. Гурко на югозапад и ул. Княз Ал. Батенберг на северозапад.

Пространството между театъра и знаменития фонтан е най-известната открита сцена в столицата, където се организират интересни и занимателни събития. Често там свири и създава неповторима атмосфера Софийският духов оркестър. Вместо да бъде център на културни събития обаче, това място най-вероятно скоро ще бъде просто поредното, където съгражданите ни ще оставят колите си. Другата площ пък е плътно заета със заведения.

Крайно време е някой да се замисли за съдбата на Градската градина и поне да направи опит да изчисти това недопустимо недоразумение. Въпросът става още по-значим и поради факта, че от тази дейност нерегламентирано се събират пари. Поради наличието на няколко заведения и незаконния паркинг повече от половината зелена площ е заета от автомобили.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате