23.02.2011 17:53

Тъстът и тъщата на Цветанов кътат 14 банкови сметки

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова порция скандални разкрития около властта сервираха журналистите от вестник Галерия вчера. Те дадоха пресконференция по повод излизането на официалния доклад на Националната агенция по приходите за доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов днес.


Лично донесени в редакцията на седмичника документи от служители на НАП, чиито имена се пазят в тайна, показват, че апартаментите, пътуванията и банковите сметки на семейството на шефа на МВР са следствие от пенсионерска спестовност.


„Финансирането на Цветанов преминава основно през неговия тъст и тъща – Васил и Стефанка Георгиеви“, заяви главният редактор на Галерия Кристина Патрашкова.


Зам.-главният редактор на медията Явор Дачков започна доказателствата с „Историята на двама пенсионери под средното ниво“, които притежават 14 банкови сметки. Според документите, които обхващат периода от 2004 до 2008 г., Георгиеви оперирали основно със СИБАНК, където често внасяли крупни суми, вариращи от 2000 до 20 000 лв., като притежават авоари за 150 000 лв., разхвърляни из сметките. Впрочем, това бе банката на приятелката на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова.


Приходите на двамата възрастни Георгиеви включват пенсиите им, като мъжът е взимал от 139 до 235 лв., а жената – от 107 до 210 лв. Допълнителни доходи са декларираната заплата на Васил Георгиев, която варира от 125 до 250 лв. на месец и дивиденти от две частни фирми – Вилмак ООД и Вилмак лаборатория ООД. Всички тези сметки сочат, че семейството е получавало от 700 до 800 лв. на месец. Разходите на едно средностатистическо пенсионерско семейство на  година възлизат около 3000-4000 лв., според НСИ. Явно статистиката не брои парното. Георгиеви са спестили около 47 000 лв. за периода от 2004 до 2009 г.


Тъй като голяма част от парите на семейството е трябвало да се легализират, те са купували доста недвижими имущества. През 2007 г. пенсионерите са взели апартамент на бул. Г. М. Димитров за смешната сума от 30 000 лв., като реалната цена на жилището била около 200 000 лв., и гараж за 20 000 лв. На следващата година отново се купуват апартаменти, но този път в кв. Изток за 600 евро на кв. м., като действителната стойност е пъти повече.


Интересен е и фактът, че Георгиеви са направили дори дарение от 30 000 лв. през 2007 г. на дъщеря си и зет си за ремонт на прословутата вила в село Шума. Документите на служителите от НАП показват, че дарението е заверено от нотариус, но няма фигурираща дата, което според Галерия подсказва, че парите може и да не са дадени.


Като сложим чертата на разходите  се оказва, че те стигат  до сумата от 200000 лв. Галеристите напомниха подобен случай с майката на Вальо топлото. „Откъде тези възрастни хора имат толкова много пари и как ще обяснят разликата от 150 000 лв.? Как да обясним на хилядите пенсионери, че тъстът и тъщата на Цветанов имат 14 банкови сметки?“, попита Явор Дачков. „Цветанов поставя в много неудобно положение собствените си роднини, които ще се наложи да бъдат разследвани“, допълни той.


Но стряскащите факти не свършват до тук. В документите присъстват и една дълга серия от излизания и влизания на Цветан Цветанов от и в България, повече от които са по времето, когато е бил заместник кмет. От периода между 2004 и 2009 г. той има „97 частни командировки в чужбина“. „Цветанов е рекордьор. Ходил е до Гърция, Обединените арабски емирства, САЩ, Италия, Германия, Австрия и много други страни“, каза Патрашкова. „Как човек, който е взимал една чиновническа заплата не повече от 1000 лв., е успявал да пътува   толкова, да си купи 6 апартамента и да открие 14 сметки на тъста и тъщата си“, попита Дачков.


Днес или утре се очаква да излязат официалните резултати от проверката на НАП за приходите на вътрешния министър, които според журналистите от Галерия можело да бъдат скрити или преиначени в негова полза. Галеристите от медията имали информация, че ще се появи приятел на вътрешния министър, който ще заяви, че е дал заем на Цветанов, за да се прикрият разликите в доходите му.


„Премиерът Бойко Борисов е бил свидетел на забогатяването на своя подчинен толкова време и нито веднъж не го попита откъде има толкова пари. Борисов знае всички мръсотии, които върши Цветанов и обратно“, заяви зам.-главният редактор на Галерия.


Междувременно лидерът на РЗС Яне Янев започна дело срещу Цветанов. Причината е, че министърът го е нарекъл „политически рекетьор и измамник“ в интервю по телевизията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и