Свързани новини

13.07.2010 17:33

КАТ ни глобява с ремонт на пътя

Видян 1788 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нарушителите на правилата за движение по пътищата, които бъдат заснети от камерите на КАТ, да плащат за ремонт на инфраструктурата и изграждане на нова. С една част от средствата, събрани от провинили се шофьори, ще се купува допълнителна техника, която ще заснема нарушенията. За да бъде идеята съвсем завършена, МВР предлага от септември да се завишат глобите за превишена скорост, употреба с алкохол и неправоспособност.


Вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че това са трите нарушения, които годишно водят до най-много убити по пътищата. Той лансира горните идеи след заседанието на Консултативната комисия, на което бяха обсъдени предложенията за промени в Закона за движение по пътищата.


Парите от нарушения, заснети от камери, ще се събират в специален фонд. Освен за снабдяване със снимащи устройства и запълване на дупки, част от тези пари ще бъдат използвани за проекти на местните власти. Поставянето на нови камери по пътищата има двоен ефект. Освен че шофьорите ще се "дисциплинират", другата положителна черта е изкарването на катаджиите от храстите. Една камера възвръща инвестициите си за 2-3 седмици от събраните глоби. Друго от предложенията на комисията е разходите за кръвни проби за алкохол вече да се поемат от шофьорите.


От 100 до 500 лева да стане глобата за неправилно изпреварване, предвиждат промените в Закона за движение по пътищата. Завишават се и санкциите за шофиране след употреба на алкохол. Ако пробата покаже до 0,5 промила алкохол, глобата е 150 лева, а водачът остава без книжка за 1 месец, ако пробата е до 0,8 промила, глобата е 400 лева и до 5 месеца без шофьорска книжка. За алкохол до 1 промил - глобата е 600 лева и до 10 месеца без книжка, а до 1,2 промила - наказанието е 800 лева плюс 1 година без право за шофиране. На шофьор, който не притежава книжка, ще му бъде налагана глоба от 300 до 800 лева. От 200 до 600 лева и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца, ще бъде санкцията за водач, лишен от правоуправление по административен или съдебен ред или не притежава свидетелство за управление от съответната категория. За шофьор, който управлява автомобила си, въпреки че му е отнета книжката, глобата ще е от 200 до 500 лева. От 300 до 1000 лева ще се глобява собственик, длъжностно лице или водач, който предоставя управлението на превозното средство на човек, който няма книжка, или на такъв, който е употребил алкохол или наркотици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион