Свързани новини

07.03.2010 17:22

150 хил. не са регистрирани като безработни

Видян 1829 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента има 367 хиляди души, регистрирани в Бюрата по труда, но още 150-180 хиляди не са включени в списъците, съобщи пред Фокус Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ. Той посочи, че анализи на синдиката показват, че около половин милион българи са без работа. „Това, което при нас постъпва като заявления не е никак успокояващо, защото безработицата ще расте през тази година. За съжаление, нашите прогнози са, че тя ще бъде по-трудна, отколкото бе миналата година“, коментира Никифоров.


През декември около 17 хиляди са регистрираните нови безработни само за един месец. Януари е един от трагичните рекордьори, като приблизително 30 хиляди български граждани останаха на улицата без работа, посочи Никифоров. В момента не се създава алтернативна заетост и това ще доведе до по-голямо криминализиране, до значително нагнетяване на социалното напрежение в обществото, защото тези хора, които излизат от стабилни работни места, с постоянни трудови договори са съгласни на всякаква работа и отиват предимно в сивата икономика, каза Никифоров.


За съжаление, антикризисните мерки в системата на БДЖ и на други места се изразяват в съкращаване на хиляди работници, синдикални членове, и затова решението на една част от нашите структури е за активни протестни действия, посочи вицепрезидентът на КНСБ. Нещата са нетърпими и излизат от всякакви граници. Хората, които излизат със 700-800 лева възнаграждение от системата на БДЖ, машиностроене и др., получават съгласно българското законодателство 240 лева обезщетение за безработица, каза Никифоров.


Друг проблем е, че в момента се отчитат над 102 милиона лева, които не са разплатени на пътно-строителните фирми. „Общо 102 милиона лева са на Агенция Пътна инфраструктура, но там са 20 милиона лева наши работни заплати и осигуровки. Това го забравят някои, които управляват държавата. Тези български граждани трябва след като са заработили, след като са свършили работа, да получат и заплата си“, каза още Никифоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион