Свързани новини

05.02.2010 16:27

Явор Куюмджиев: Държавата рекетира бизнеса с полицейски хитрини

Видян 3154 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Притеснителен е държавният рекет, който се упражнява върху бизнесa. Порочни практики влизат в арсенала на правителството и с полицейски хитрини се извършват действия, които задушават бизнеса, заяви бившият зам.-министър на икономиката и председател на съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев, цитиран от БГНЕС.


По думите на Куюмджиев дори според Наказателния кодекс е рекет принуждаването от страна на държавата фирмите, които извършват доставки на стоки и услуги, да се откажат от 10 % от стойността на договора. В същото време, според левицата, държавата налага запор на сметките на фирмите и ги кара да подписват декларации, в които те трябва да описват своите контрагенти. До този момент фирмите, които са се отказали от тези 10 %, са 68.
Според Куюмджиев дори икономическият ефект върху бюджета от тази мярка на Дянков, е спорен. Според икономистите на БСП правителството създава недоверие и към банките, които се отказват да финансират проекти с държавно участие. „Никой не е убеден, че няма да се събуди с блокирани сметки, само защото някой негов контрагент не се е разплатил към държавата”, коментират от БСП.
Куюмджиев информира, че фирмите, които завеждат дела срещу държавата за тази принудителна мярка, постоянно биват подлагани на проверки от данъчна полиция и НАП „и на хората им отнема безкрайно много време да обяснят, че нямат сестра”. Въпреки това социалистите призовават бизнеса да съди държавата. Причината за това е, че, според тях, „тези 10 % няма да бъдат платени от фирмаджиите, а от работниците”. Данните от анализа на БСП сочат, че в момента 77 % от българите са „ужасно” уплашени от безработицата, а мерките на правителството, според тях, водят точно до нейното увеличаване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни