Свързани новини

04.02.2010 18:13

Режат онкоболните и хората с инсулт от изследвания

Видян 3682 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Онкоболните и хората, претърпели инсулт, са орязани от скъпоструващото изследване – ядреномагнитен резонанс (ЯМР). Причината е в оскъдния бюджет, който Здравната каса отделя за него. А именно чрез това изследване най-точно се диагностицират ракът и инсултът, които са едни най-често срещаните заболявания у нас. 


Талон за ЯМР се издава от специалист в съответната област, само по негова преценка. Лекари коментираха пред 19`, че не могат да дават талон за ЯМР, а трябва да го получат от Здравната каса. Проблем за пациента в случая се оказва тромавата административна процедура, по която се издава разрешението. От касата могат да забавят отговора до три месеца. Така голяма част от пациентите се принуждават да заплащат около 400 лв. за прескъпото изследване, само за да им бъде поставена час по-скоро диагноза и ако е необходимо да започнат лечение.


Ако болният реши да чака въпросният отговор обаче, обикновено изтича 30-дневният срок на направлението, дадено му от джипито за преглед при специалиста. В този случай се налага той отново да отиде при личния си лекар, който пак да му издаде направление за същия специалист, само за да му връчат дългочакания талон за ЯМР. За второто направление касата пак плаща по 30 лева за консултацията -  пари, похарчени нахалост, коментират доктори.


Касата обаче не покрива цялата сума за ЯМР, а само 160 лв. Разликата до 400 лв. така или иначе се заплаща от пациента.


Статистиката сочи, че годишно над 40 000 души у нас получават инсулт, а около 35 хиляди са болни от рак. Половината умират! Възползващите се годишно  от скъпото изследване по здравна каса обаче са малцина. 


С 2% са се увеличили хората с онкологични заболявания у нас за година. Това сочат последните данни на Националния раков регистър, съобщиха от Министерството на здравеопазването. През 2008 г. новите случаи на рак са 34 214 души, от които 17 856 са мъже и 16 358 жени. Смъртните случаи за същата година са над 17 000. През последните години 53 процента от всички нови случаи с рак са след 65-годишна възраст. Най-разпространената локализация общо сред двата пола е колоректалният карцином. Там има 4 599 нови случаи, което представлява 13,7% от всички новозаболели от рак в страната. Втората по честота локализация е ракът на белия дроб с 3 860 новозаболели (11,5%), следван от рака на гърдата - 3 622 случаи (10,8%).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак