Свързани новини

07.01.2010 16:34

Инвалиди прохождат в Бургас

Видян 2763 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пациенти от цялата страна чакат за смяна на стави в Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас. Лечебното заведение съвсем отскоро въведе ендопротезирането на големи стави - тазобедрена и колянна, в списъка с дейностите, които извършва по клинични пътеки, съобщи Burgas24. От отделението по ортопедия вече са изписани близо 30 възстановени пациенти, на които са имплантирани стави, а за операция се записват хора от всички краища на страната, разказа изпълнителният директор на бургаската болница доц. д-р Стефан Станчев.


Ендопротезирането се извършва под негово ръководство и е въведено в болницата, откакто той пое директорския пост. Опита си в Бургас той пренесе от Университетската болница в Стара Загора, където ръководи клиниката по ортопедия и травматология. "Беше срамота в  болницата, която обслужва три области - Бургас, Ямбол и Сливен, да няма подобна дейност", споделят ортопедите д-р Иван Зайков и д-р Лъчезар Томов, които извършват ендопротезирането. Лечението се поема от здравната каса, която заплаща болничния престой, операцията и част от протезата.


Износените или травмирани стави обездвижват пациента и го обричат или на лежане доживот, или на престой в инвалидна количка. Освен мъка за човека, чиято активна дейност спира и той става зависим от близките си, това е мъка и за близките, принудени да бъдат ежечасно на разположение на болния си близък, обясняват ортопедите. При пациентите с изкуствени стави този проблем изчезва. Те могат да стават още на втория ден след подходящо раздвижване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които