Свързани новини

29.10.2009 16:58

Саддам Хюсейн планирал да избяга от затвора

Видян 1935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсейн измислил план да се измъкне от затвора през 2006 г., в края на която беше обесен, разкрива неговият адвокат Халил Ал-Дулаими в книга, озаглавена "Саддам Хюсейн извън американския затвор: какво се случи", предаде БГНЕС.


"Планът за бягство на Саддам трябвало да бъде осъществен през лятото на 2006 г. с помощта на иракската съпротива и специални сили", пише Ал-Дулаими в мемоарите, който съдържат и "500 писма, поеми и други текстове" на сваления диктатор. Той пише, че планът не е бил задействан заради престрелка в близост до американската база Камп Кропър, където беше държан Саддам, която довела до засилване на мерките за сигурност.
"Според плана иракските бойци трябвало да получат заповед да нападнат "Зелената зона" /силно охранявания сектор/ в централната част на Багдад и щаб квартирата на американските войници на летището, след което да нападнат затвора, в който се намирал Саддам", обяснява адвокатът на покойния диктатор в книгата от 480 страници, публикувана на арабски език в Хартум.
Саддам Хюсейн, който беше свален от власт през април 2003 г. след американската инвазия в страната, беше заловен през декември същата година и затворен в американската база Кемп Кропър. Осъден на смърт през 2006 г. след дело за убийството на 148 шиитски селяни през 1982 г. в Дуджаил, той беше обесен рано сутринта на 30 декември 2006 г. Адвокатът му разкрива още, че бившият диктатор възнамерявал също така "да освободи своите другари и други затворници" от лагера Кропър. "Той планираше да се върне в провинция Ал-Анбар, Западен Ирак, с намерението да обедини бързо групите на иракската съпротива и да започне офанзива срещу Багдад", допълва Ал-Дулаими.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион