Свързани новини

06.08.2009 17:48

5 милиона българи имат право на безплатна почивка

Видян 4956 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От няколко години практиката показва, че на всеки сто, само един е осветлен за правото си да почива веднъж в годината безплатно. Програмата за „Профилактика и лечение“ на Националния осигурителен институт (НОИ) ни дава възможност за това. От нея могат да се възползват всички работещи и пенсионери по инвалидност. Тази година, Институтът е изпратил само 32 хиляди на профилактичен курорт. Не правят голямо изключение и  миналогодишните цифри – едва 42 хиляди са се ползвали от правото си да почиват безплатно.
Еднократната парична помощ от 300 лв. за профилактика се полага на малко повече от 5 милиона българи, но местните поделения на НОИ не информират хората за привилегиите им. Осигурените лица в страната към първото шестмесечие на 2009-та г. са 3 713 437, а  пенсионерите по инвалидност и хронично болните в цялата страна са близо 2 милиона и половина. През последните две години НОИ е изпратил общо 73 хиляди българи на профилактика, за които от фонда са похарчени 21 млн. 900 хил. лв. Останалите неусвоени 2,9 млрд. лева остават в бюджета на институцията.
Правото на парични помощи за профилактика и рехабилитация може да се ползва след преценка на лекуващия лекар. Той издава на пациента медицинско направление в два екземпляра, като в него са посочени заболяването и медицинските мотиви, налагащи необходимостта от профилактика и рехабилитация. С направлението трябва да се сдобиете не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при съответния изпълнител на дейността по профилактика и рехабилитация.


Осигурителният институт е сключил договори с 64 бази в страната, които са на разположение на правоимащите 5 милиона българи още от пролетта до месец октомври тази година. Почивката е минимум 10  и не повече от 15 дни. Изборът за почивка е голям, като се започне от лечебните санаториуми във Велинград, Сандански, Наречен, Хисаря, Сливенски минерални бани, и се стигне до модерните, многозвездни хотели.
В сайта на НОИ не съществува таблица с цените на по-шикозните бази, за да се ориентираме колко трябва да доплатим за храна, след като лимитът за един ден е 5 лева. Останалите два компонента - нощувка и медицински процедури, се поемат изцяло от социалната програма.


Подробностите около документите, които трябва да подготвите, не са малко. Едно от  условията да отидете безплатно на почивка, е да сте работещи и осигурявани в продължение на шест последователни месеца. Друг важен момент, да да представите в Осигурителния институт направление от личния лекар. Страдащите от хронични или професионални заболявания, трябва да приложат експертиза от лекарска комисия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни