Нидерландия официално закри газовото находище в Гронинген

Свързани новини

21.04.2024 15:42

Затвори най-голямото газово находище в Европа

Видян 1620 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Нидерландия официално закри газовото находище в Гронинген, след като властите одобриха окончателно спиране на сондажните дейности на обекта, за да се ограничат сеизмичните рискове в северния регион.

От октомври 2023 г. газовото находище добива само малка част от пълния си капацитет след години на съкращения на производството, целящи да намалят риска от земетресения, които процесът предизвиква в региона и които през годините са повредили хиляди сгради.


Въпреки това 11-те му кладенеца остават отворени в случай на тежка зима и поради несигурната международна ситуация във връзка с войната в Украйна.


По-рано тази седмица нидерландският Сенат одобри закон за окончателното закриване на газовото находище, след като правителството обеща, че добивът никога няма да бъде възобновен, за да се ограничат сеизмичните рискове в региона.

Първоначално сенаторите планираха да приемат закона преди две седмици, но отложиха окончателното гласуване, след като няколко страни изразиха загриженост относно доставките в страната.

Този ход разгневи както правителството, така и местните власти в северната провинция. Министърът на минното дело Ханс Вийлбриф, който се застъпи за спирането на работата, заяви, че ще подаде оставка, ако това доведе до голямо забавяне и допълнителна несигурност по отношение на риска от земетресения за хората, живеещи в региона.


Властите в Гронинген обвиниха парламента, че е отстъпил от обещанието си да прекрати сондажите за газ.


Открито през 1963 г. , най-голямото газово находище в Европа се превръща в основен фактор за холандската икономика и все още разполага с огромни запаси от газ. В пика си преди десет години тя е произвеждала повече от 50 милиарда кубически метра газ. Въпреки това от 1986 г. насам в региона са регистрирани над 1600 земетресения, които са повредили 85 000 сгради. Не е ясно дали спирането на добива е достатъчно, за да се предотврати сеизмичната активност в региона, тъй като под земята остават празни кухини.


През февруари съвместното предприятие на Shell и Exxon - NAM, което експлоатира находището Гронинген, поиска от арбитражен съд да реши дали правителството трябва да предостави компенсация за спирането на добива на газ в находището.


Според Ройтерс печалбите от газа са донесли на Нидерландия 363 млрд. евро (385 млрд. долара) от началото на добива, докато печалбите на Shell и Exxon от Гронинген възлизат на близо 66 млрд. евро за същия период.


Преди началото на войната в Украйна една четвърт от вноса на газ в Холандия се е осъществявал от Русия, според статистическата агенция на страната. През 2023 г. делът на руския природен газ ще представлява по-малко от 9% от вноса на страната. Междувременно втечненият природен газ от САЩ се увеличи и през миналата година представляваше две трети от вноса на газ в страната.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв