Кметът се отказва да ореже с 6 500 000 лева здравеопазването в София

Свързани новини

26.03.2024 11:42

Кметът се отказва да ореже с 6 500 000 лева здравеопазването в София

Видян 351 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един гаф по-малко и една лъжа в повече от Васил Терзиев.
Кметът се отказва да ореже с 6 500 000 лева здравеопазването в София. Това е първият ни голям успех като група съветници от ГЕРБ-СДС, която работи по Бюджет 2024 година - този успех е за всички граждани на столицата.


Успяхме да се преборим с г-н Терзиев и той се отказа от идеята си от януари да намали наполовина парите за инвестиции в здравеопазването в бюджета за тази година! За мен лично това е важен урок - че от работата ни като опозиция на кмета има смисъл, дори когато задачата е проста и се състои в това да не допуснем нещата да се влошат.


Ето и хронологията:


 На 28 януари Васил Терзиев предложи проект на бюджет за 2024 г., в който предвижда "икономия" не от друго, а от инвестициите за медицинска апаратура за общинските болници и строителство на нови детски ясли. Подписът му стои под орязване от 13.8 млн лева за 2023 г. на 7.3 млн. лв за 2024 г. или общо с 6.5 млн.лева.


 На заседание на здравна комисия на 13 март за обсъждане на бюджета ние с д-р Антон Койчев от ГЕРБ-СДС обяснихме защо това е абсурдно, пагубно и че няма да го позволим. След това за два дни събрахме разчети от директорите на всички болници за най-спешните им нужди от апаратура - рентгени, операционни маси, хирургически инструменти, ехографи и др. Изпратихме я на съветниците и екипа на кмета да се запознаят и да кажат от кой апарат да лишим АГ "Шейново", Първа градска или други от здравните ни заведения. Последва втори конфликт по темата на заседание на комисията по здравеопазване на 20 март, когато пак не чухме разумни обяснения от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев защо да приемем тази безумна идея. Видеозаписите от тези заседания и разискванията ни са публични.


На 25 март, цели два месеца след внасянето на проекта си за бюджет, г-н Терзиев явно се е уверил, че икономията на 50% от парите за здраве не е добра идея. И размислил. Затова вече рекламира, че ще "увеличи парите с 6.5 млн.лева". Не, всъщност просто няма да ги намалим с толкова спрямо парите за 2023 година. Което не е същото, все пак - лъжа е, че ги увеличава с 6.5 млн. лв. Явно с тази негова поправка се съгласява с нас да ги запазим на същото ниво като последния бюджет Фандъкова. Не ги увеличаваме, но и не режем 50% от тях. Катарзисът е факт и това е хубаво. Най-важното обаче е друго - белята ще бъде избегната.


 В крайна сметка така защитихме общо 13,8 млн. за здравеопазване за общинските здравни заведения и заплати за медицинския персонал чрез финансиране на дейности на здравните заведения. Опитът на Терзиев да покаже гафа си като щедрост е жалко поведения за управленец.


Винаги съм казвал, че в интерес на гражданите е да се спори за това на кого е била добрата идея, отколкото да се обвиняваме чий е бил лошият резултат. Важното в случая е, че успяхме да вразумим г-н Терзиев и ще можем да осигурим модерна апаратура за гражданите в общинските болници, както и достойни условия на труд на работещите в тях.


 Благодаря на директорите на общински здравни заведения за бързата реакция и подкрепата. Както и на синдикатите на работещите в здравеопазването за ясната и принципна позиция, която отстояваха - заслугите са преди всичко техни.


 Този път разумът надделя, защото сме заедно и упорствахме докрай. Така ще бъде и занапред. Искрено съм признателен и на колегите от БСП от Здравна комисия за подкрепата в битката да не допуснем орязването на средствата" съобщи общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец