Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта до 50% в четвъртък, като се позова на необходимостта от овладяване на бързо растящата инфлация.Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта до 50% в четвъртък, като се позова на необходимостта от овладяване на бързо растящата инфлация.

Свързани новини

22.03.2024 17:37

Турция обяви изненадващо увеличение на лихвения процент

Видян 356 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта до 50% в четвъртък, като се позова на необходимостта от овладяване на бързо растящата инфлация.


Повишението беше изненадващо, тъй като повечето икономисти очакваха централната банка да запази лихвите непроменени. Комитетът по паричната политика се позова на "по-висок от очаквания" скок на годишната инфлация в страната през миналия месец.


През февруари инфлацията се покачи до 67%, което подхрани опасенията, че може да се наложи централната банка на Тюркия да се върне към затягане на лихвените проценти.


"В отговор на влошаването на инфлационните перспективи комитетът реши да повиши основния лихвен процент", обяви регулаторът в четвъртък. "Затегнатата парична позиция ще бъде запазена, докато не се наблюдава значителен и устойчив спад в основния тренд на месечната инфлация."


Проучване на Ройтерс, публикувано по-рано тази седмица, прогнозира, че регулаторът ще задържи лихвените проценти на 45%, след като миналия месец обяви, че спира поредицата от драстични повишения на лихвите, които прилагаше в продължение на осем последователни месеца от юни до януари миналата година.


Според Пьотр Матис, старши валутен анализатор в In Touch Capital Markets в Лондон, този ход на централната банка е "зашеметил пазара ". Това е първото повишение на лихвения процент под ръководството на новия управител на централната банка Фатих Карахан.


"Днешното решение е много силен сигнал, че управителят Карахан, който пое поста от [Хафизе Гайе] Еркан, когато тя неочаквано подаде оставка, е решен да постави под контрол зашеметяващо високата инфлация", каза Матис пред Ройтерс.


Според икономисти повишението в четвъртък е още едно доказателство, че политиците в Анкара следват обещанието си да се върнат към по-конвенционален подход към паричната политика в сравнение с по-ранната фиксация върху стратегията за растеж на всяка цена.


След години на намаляване на лихвените проценти, което спомогна за предизвикване на валутна криза в края на 2021 г. и доведе до 24-годишен връх на инфлацията от 85,51% през октомври 2022 г., Турската централна банка се върна към по-традиционни икономически политики през миналата година.
След този ход лирата силно поскъпна, обръщайки седмици на постоянен спад на турската валута.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион