Акцията на Боянския водопад

Свързани новини

16.01.2024 11:23

Акцията на Боянския водопад доказва колко важно е да има хеликоптер HEMS с лебедка: Спасителите

Видян 799 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Малко след 9 ч. на 14 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за катерач, паднал на Боянския водопад. Веднага е взето решение в акцията да участват 2 групи планински спасители.

Първа група тръгва с две моторни шейни Ski Doo Summit и пълно медицинско оборудване от база ПСС – Алеко през Долно плато, Каменно здание, хижа Бор, хижа Тинтява, Родина, Момина скала, през Плюещата чешма в посока към Боянския водопад. Целта е да достигнат възможно най-бързо до мястото на инцидента и да окажат спешна медицинска помощ на пострадалия.

Втората група, с останалата част от оборудването – транспортна количка, вакуум матрак и алпийски инвентар, тръгва от Алеко с високопроходим автомобил Tоyota Hilux през Драгалевци и Бояна. От ЦДП е организирана и трета група доброволни планински спасители, които да помогнат при транспорта на пострадалия.

Първата група, в която има и лекар планински спасител, достига до мястото на инцидента за 40 минути, започва преглед на пострадалия и събира информация от очевидците. Оказва първа медицинска помощ, като установява множество тежки травми и го подготвя за транспорт. Междувременно пристига втората група.

Пострадалият е прехвърлен във вакуум матрака и с помощта на количката започва транспорт нагоре от Боянския водопад към хотел Копитото. Използвана е система на противотежест – със стабилни носещи точки по дървета и скали и двойно въже, на единия край на което е носилката, а на другия се хващат 3-4 човека и тръгват надолу по терена. В движение се разминават с количката. По този начин транспорта е почти непрекъснат, щадящ и сигурен. Комуникацията и регулирането на скоростта на теглене са отлични.

Включват се всички пристигнали на терен спасители, както и повечето катерачи, намиращи се в района на Боянския водопад, които предоставят и част от собствената си екипировка.

При достигане до моторните шейни, количката е закачена на едната от тях и пострадалия е транспортиран до линейката, която вече чака на хотел Копитото. Предаден е на екипа на Спешна помощ в 12:20 ч. в тежко състояние и е откаран към УМБАЛСМ Пирогов, придружен по пътя към болницата от д-р Севдалина Михайлова – лекар планински спасител.

Този случай доказва колко голяма е важността да има хеликоптер HEMS с лебедка, тъй като в труднодостъпни терени кацането е невъзможно, а времето за транспортиране на тежко пострадал е от изключително значение.

Благодарим на всички доброволци, които ни оказаха неоценима помощ", съобщиха от Планинска Спасителна Служба - Отряд София.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в личните отношения

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в