"По закон не просто до 29-и януари трябва да имаме внесен от кмета бюджет на София. Преди това - а времето, което остава е едва 2 седмици, проектът трябва да бъде подложен на широко обществено обсъждане. Законът е категоричен", настоява най-дългогодишният кмет в историята на милионния град Йорданка Фандъкова. "След това бюджетът трябва и да бъде гласуван в рамките на месец февруари", допълни тя справката със законодателството, която наследникът й на поста очевидно не е сметнал за нужно да направи.

Свързани новини

15.01.2024 15:34

Не само бюджетът трябва да е внесен до 29-и, преди това трябва да е широко обществено обсъден и одобрен: Фандъкова

Видян 3066 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"По закон не просто до 29-и януари трябва да имаме внесен от кмета бюджет на София. Преди това - а времето, което остава е едва 2 седмици, проектът трябва да бъде подложен на широко обществено обсъждане. Законът е категоричен", настоява най-дългогодишният кмет в историята на милионния град Йорданка Фандъкова пред Bulgaria ON AIR.


"След това бюджетът трябва и да бъде гласуван в рамките на месец февруари", допълни тя справката със законодателството, която наследникът й на поста очевидно не е сметнал за нужно да направи.

Напомняме, че Столичният общински съвет е органът, който приема или отхвърля бюджета. До момента обаче повече от 2 месеца след полагането на клетва на градския парламент и кмета няма създадено мнозинство нито принципно, нито плаващо, каквото според Васил Терзиев щеше да управлява София цял мандат, така че няма как сметкопланът на Столичната община да бъде разгледан в неучредените комисии на СОС и да стигне до разглеждане в пленарната му зала.

Напомняме също, че Фандъкова остави готов проект за бюджет на Терзиев, освен 438 млн. лв. налични по сметките на общината и други над 60 млн. преходен остатък по миналогодишния бюджет. Заедно с това, тя му завеща и план-сметка за чистотата, и осигурено финансиране за цялата инвестиционна програма на общината за 2024 г., плюс разполагаем кредит от 195 млн. евро специално за метрото. Досега той е коригирал и то - скандално - нагоре парите за чистотата, усвоявани от братя Домусчиеви и Вълка, които не се справиха нито с първия сняг, нито с втория лед в София, затова пък за всеки от тези два дни вземат по 2,5 млн.лв. от нашите данъци, благодарение на кмета. Даже наложените им глоби бяха компенсирани със завишаване на поръчките пост фактум.

Междувременно администрацията на Терзиев беше напусната от първия одобрен от него заместник - кмет, който се занимаваше именно с финансите доста скоропостижно. В декларирания дух на прозрачност и европейски ценности, "логично" това беше скрито от гражданите. Както и прощаването с други възлови фигури, вече напуснали екипа на големия управленец, още в първия и втория месец на неговото управление. Цари отборен дух в Столичната община, както добиваме впечатление.

Радостина Тонева



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.