Цветан Василев

Свързани новини

16.11.2023 16:50

КПКОНПИ е осъдена да плати 51,9 млн. лева по дело срещу Цветан Василев

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е осъдена да плати 51,9 млн. лв. от такси върху свои искове към банкера и основен подсъдим по делото КТБ Цветан Василев. Сумата представлява 4% от размера иск на комисията за конфискация на имущество и пари на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка. Определението е на състав на Софийския градски съд от преди месец, съобщава e-vestnik.bg, а делото е от 2016 г. С него съдът е отхвърлил молбата на комисията да не плаща тези такси и е потвърдил първоначалното си решение, но произнасянето не е окончателно и може да бъде оспорено от Антикорупционната комсиия.


В публикацията се посочва, че отговорността за задължението на антикорупционната комисия да плати тази такса е на бившия главен прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Комисията внася първите искове по времето на Пламен Георгиев, който беше отстранен предсрочно от поста, а след това по времето на Цацаров комисията е поддържала исковете и е предявила нови към Цветан Василев на обща стойност около 2,2 млрд. лева. Това не са реални пари, а дялове в акции, в банката или в други фирми, в наличности по сметки някога преди години, в оценки на автомобили и друго притежавано имущество, дори в множество вземания към фирми в някакъв период в миналото като списъкът е дълъг поне 15 страници, посочват от e-vestnik.bg.


След определение на Върховния административен съд за такива нереални искове на антикорупционната комисия се отказва от част от исковете към Цветан Василев. Тази част е с такъв размер, че комисията дължи 4% такса към съда върху него, която е на стойност 51,9 млн. лева.


Комисията оспорва с мотива, че е освободена от такава такса, но това е към момента на предявяването на иска. Когато със съдебно решение този иск е уважен, комисията дължи таксата. Когато комисията се отказва от първоначалния си иск, както става в случая, тя също дължи таксата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни