Като формална причина за разместването на графика е посочено заболяване на австрийския канцлер Карл Нехамер, ала според информирани източници става въпрос за “дипломатически грип” на домакините

Свързани новини

03.10.2023 17:46

Гаф на Петков провали визитата на Денков във Виена

Видян 2142 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отложиха посещението на премиера Николай Денков в Австрия, съобщиха от МС.  А причината е дипломатическо фиаско на Кирил Петков от преди дни, пише Епицентър. По план визитата трябваше да се състои на 4 октомври и сега новата дата за приема е 24 октомври.


Като формална причина за разместването на графика е посочено заболяване на австрийския канцлер Карл Нехамер, ала според информирани източници става въпрос за “дипломатически грип” на домакините.


Той е породен от огромен външнополитически гаф на съпредседателя на ППДБ Кирил Петков, който преди дни в качеството си на шеф на комисията по ЕС, Шенген и Еврозоната, се самокомандировал до Виена. Направил го е уж, за да разговаря за австрийското вето. Никой обаче не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива. Напомняме, че именно позициите на Австрия и Нидерландия са основната пречка за влизането на България и Румъния в Шенген.


Във Виена Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил домакините, а канцлерът Нехамер рязко “заболял” от грип, пише Епицентър. В петък от формацията публикуваха във Фейсбук видео, на което той бе заснет на фона на зала с колони със златни капители. Петков обяви, че е в Австрийския парламент, че имал “срещи с депутати от управляващите партии и опозиционните партии” и още в понеделник ПГ на ППДБ ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност.


Той направи внушението, че изискването на депутати от управляващите партии и опозиционните партии във Виена са именно законопроектите за реформа в службите у нас в контекста на сигурноста с оглед на приемането на България в Шенген. “А най-важното за Шенген е темата Сигурност – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство”, обясни Петков, който имаше относително адекватен вид на видеото.


Тази седмица  той обяви, че с Атанас Атанасов са внесли промените в законите за реформа на службите като “изискване за проемането ни в Шенген”. От внесените текстове обаче се вижда, че реформата почти изцяло се изчерпва със смяната на сегашните силови шефове и промяната на модела, по-който се назначават. От което излиза, че във Виена се месят в начина на назначаването на ръководство на служби у нас, което не е вярно.


Поведението на Петков вбеси австрийското канцлерство и от там са предпочели да отложат временно визитата на Денков, докато  в България властите се разберат какво разбират под изисквания за членство в Шенген.


Грубата злоупотреба от страна на Петков и намесването на властите в Австрия в неговите напъни да овладее службите през главата на президента не е в синхрон с европейската дипломация, обясниха дипломати.   


Припомняме, че преди месеци Петков вече забърка лидери от европейско ниво във вътрешни за българската политика. В скандалния запис от среднощното заседание на ППДБ той използва името на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, като обяви, че тя е обещала  “заобикаляне на правилата” за Шенген и еврозоната за страната ни. Това също породи дипломатически скандал. Говорител на ЕК нарочно и специално отрече.

Сега, мотивирайки внасянето на законопроекта за реформиране на службите, Петков се похвали, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген. И отново сътвори дипломатически гаф.


„Това категорично не е вярно и се смята за недопустимо забъркване на властите в Австрия във вътрешно-политически игри на ППДБ”, коментират външнополитически експерти.


От австрийска страна, в която е ключът за Шенген и еврото няма никаква информация някой да се е срещал Петков, а единственият знак е новината, че Виена отлага посещението на Денков. И там, като нас, са пред избори, но парламентарни и се пазят от скандали.


Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.10.2023 23:37

    бай ганьо номер 2, но много по-зловреден, но тя природата си знае работата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.