Свързани новини

14.05.2009 15:04

1 млн. са без здравна осигуровка, половината са на прага на бедността

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината от всички здравно неосигурени около 1 млн. души, са на прага на бедността, сочат данните от проучване на Институт „Отворено общество”, проведено от Института по социология към БАН, предаде БГНЕС.


„Финансовата криза ще извади наяве всички дефицити в здравната системата, които до сега са били скривани”, коментира данните икономистът Георги Ангелов на кръглата маса посветена на проблемите в здравеопазването. През последните две години държавата не отчита реалния дефицит от неефективно разходваните средства в сектора, като той се покрива от излишъка на здравната каса. В условията на финансова криза обаче, излишъкът ще се стопи и според експертите кризата в здравеопазването, която се прикрива, ще даде още по-лоши резултати.
„Десет години след старта на здравната реформа, няма официална статистика, която да покаже, защо при 400 % увеличение на средствата на домакинствата за здравеопазване, хората не са доволни от предоставените им услуги”, заяви Мими Виткова, председател на частните дружества за доброволно здравно осигуряване.
"Въпреки повечето пари за здраве, резултатите са по-лоши, в сравнение с периода, когато средствата са били по-малко”, заяви Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и директор на Международния институт по здравеопазване. Той анализира данните за липса на ефективно управление в здравеопазването за периода на последните две правителства. Въпреки опрощаването на дълговете на здравнонеосигурените в България, тези мерки по-скоро възпитават липса на незаинтересованост от гражданите към здравето им, отколкото да водят до реално лечение на заболяванията, сочат данните от проучването, което обхваща проблемите в здравеопазването в страната за последните 10 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион