Свързани новини

02.04.2009 14:53

Първа копка има, проект на завод за боклук – не

Видян 2483 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дългоочакваната „първа копка“ на софийския завод за боклук трябва да бъде направена днес. Ще трябва обаче още доста да почакаме, докато съоръжението стане факт и започне да действа. А това по плановете трябва да стане през 2011 г. Този срок беше закован още през есента на 2007 г. Дванайсет месеца след това – през последното тримесечие на 2008 г. се предвиждаше да бъде търгът за избор на строител. Преди да бъде избран такъв, разбира се, трябва да има готов проект.


Ден преди първата копка на 3 април такъв обаче няма. Причината е, че на 25 март т.г. изтече срокът за подаване на офертите за избор на компания, която ще изготви работният проект. Седем кандидати са подали оферти за участие в процедурата по информация на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска, цитирана от в. „Капитал“.


Забавянето с 3-4 месеца води и до оскъпяване на проекта.


Инсталацията ще бъде изцяло общинска собственост и според разчетите трябва да струва 183,7 млн. евро. Около 100 млн. евро трябва да дойдат от Оперативна програма „Околна среда“, още 60 млн. евро общински заем – от Европейската инвестиционна банка и останалите 43 млн. евро от държавния бюджет.


До заветното прерязване на лентата обаче реалната стойност на завода ще достигне 250 млн. евро. Защото обгрижването на балите с боклук постоянно изсмуква средства от софийската хазна. Както вече писахме това коства на общината повече от 100 млн. лв. Така забавянето на завода за боклук изяжда милиони за транспорт и депониране на пакетираната смет. И до заветното прерязване на лентата през 2011 г.,  за 3 години балите ще акумулират харч най-малко от още 150 млн. евро. Тест, 250 млн. - много повече от предварително заявените 183 млн. евро.


Успоредно с това страната ни не е избегнала риска от евросанкции заради проблемите със сметта. Според прогнозата на евроминистъра  Гергана Паси, направена за 19` преди десетина дни, „не е изключено Еврокомисията да тръгне към по-строги мерки спрямо България през месец май тази година заради несправяне с проблемите със софийския боклук“. Причината е, че Брюксел не е приел аргументите ни за забавяне на строежа за завод по вина на кметската администрация. „Европа иска да види трайно решение на въпроса, а не балиране на отпадъците“, каза министърът.


Изборът на технология на завода също вече е обект на неодобрителни коментари. Причината е, че тя щяла да произвежда отпадъци, а приходите от продажба на рециклирани продукти щели да са малко.


Според експерти поддръжката и експлоатацията на инсталацията се очаквало да струва на общината над 31 млн. евро само за 2011 г., а очакваните приходи били едва 616 хил. евро. Такса смет пък щяла да покрива останалите разходи. Тоест, за софиянци този налог ще продължи да расте. Констатация, която не се нуждае от коментар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови